• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
ÇİTALAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 çitalar hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Çita etçil bir memelidir.Çitanın bilimsel adı  Acinonyx Jubatus'dur.

-Vücudu 1.1-1.5 metre uzunluğunda ve kuyruğu 60-80 santimetre uzunluğundadır. Kütlesiyse 50 ile 60 kilogram arasında değişmektedir.

-Ortalama ömürleri 17 yıl olmakla beraber 20 yıla kadar yaşayabilirler.

-Bugün, bu kedi yalnızca Sahra altı Afrika'da ve İran'da bulunur, ancak bir zamanlar Afrika, Asya ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde de yaşıyorlardı.

-Çita'nın 1900'taki nüfusu 100.000'den fazladır fakat günümüzde 9,000 ila 12,000 arasında nüfusa sahip, nesli tükenmekte olan bir tür olarak listelenmiştir. Bu kedilerin kalan 200'ü İran'da izole bir bölgede bulunuyor.

-Ortak yaşam alanı açık çayırdır, ancak yoğun ormanlık alanda da bulunabilir.

-Aslanlar ve kaplanlar gibi diğer büyük kedilerin aksine, bu kediler asla kükremez. Birbirleriyle iletişim kurmak için daha çok miyavlama ve çığlık benzeri sesler çıkarırlar.

-Kürkü, Savananın uzun boylu otlarında kolayca karışmasına izin veren  bir renktir. Tüm vücudu siyah lekelerle kaplıdır. Her çitadaki lekelerin biçimi farklıdır ve her birini kendi benzersiz olarak tanımlanabilir kılmaktadır.

-Onların gözlerinin köşesinden başlayarak burnuna kadar uzanan karakteristik "yıpranma çizgileri" var.

-Çitaların 36 farklı türü vardır ve türlere bakılmaksızın 3-4 günde bir su içmeleri gerekir. Su ihtiyaçlarının çoğunu yedikleri yemeklerden karşılarlar.Günümüzde gün ışığı yaratıkları olarak da bilinirler.

-Bir avı kovalarken, çita'nın vücut ısısı 105 derece Fahrenheit'e veya 41 santigrat dereceye kadar ulaşabilir.

-Çitalar saatte 113 kilometre hızla koşabilir.Ayrıca 96 kilometre/saat gibi inanılmaz bir hıza sadece 3 saniyede ulaşabilirler.

-Tüm vücudu hız için tasarlanmıştır. Geri çekilemeyen pençe, derin göğüs ve esnek omurga, uzun boyunlu küçük yuvarlak başı, ayaklardaki özel çekiş pedleri ile kaslı, ince ve uzun bacaklar aerodinamik yapısına katkıda bulunur.

-Bu kedi, ava koşarken dengesini sağlamak  için kuyruğunu kullanır.Kuyruk bu esnada direksiyon görevi görür. Kuyruk aslında üst hızında çalışırken herhangi bir yönde keskin dönüşleri almasına yardımcı oluyor.

-Çitalar genelde kuşlar,impalalar,ceylanlar gibi küçük hayvanları avlarlar.

-Grup olarak avlandıklarında zebraları avlayabilirler.

-Diğer kedilerin aksine avlarından saklanmazlar.Yaklaşıp,20-30 saniye boyunca avlarını kovalarlar.

-Avlarını keskin pençeleriyle yere düşürüp,boyun ısırığıyla öldürmeyi tercih ederler.

-Bir kez avlanırlarsa, yiyeceklerini hızlı bir şekilde yemeleri gerekir.Çünkü leşçi hayvanlar da beklemektedir.Bu hayvanlara leopar,aslan,akbaba,çakal ve sırtlanları örnek verebiliriz.

-Anne çitalar yavrularına av yakalamayı uygulamalı olarak öğretir.

-Çitaların herhangi bir çiftleşme mevsimi yoktur. Yıl boyunca 3 aylık bir gebelik dönemiyle çiftleşirler. Genellikle 2-4 arasında yavru Dünyaya getirirler.

-Dişiler yalnızca yavruları yetiştirmekten sorumludur. Yaklaşık bir yıl boyunca yavruları besleyip,eğitiyorlar.

-Anne çitalar yavruları yetiştirirken her 4 günde 1 inlerini değiştirirler.Bu sırtlan gibi yırtıcıları cezbeden koku oluşumunu engeller.Yeni yuvaları genelde eski yuvanın birkaç metre ilerisindedir.

-Doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca, yavrular tamamen annelerine bağımlıdır. İlk ay boyunca, yavrular emeklemeye ve ayakta kalmaya başlar. Yavrular genellikle gözlerini 1-2 hafta sonra açarlar.

-6. aydan 12. aya kadar, yavrulara avlanma öğretilir.Ancak anne hala avların çoğunu yapar ve yavruları besler.1 yılın sonunda, yavrular etkili avcılar olurlar ve avlanırlar. Annebirlikte rehberlik etmek ve avlanmak için sık sık onlara katılır.

-15 ayın sonunda, yavrular kendi başlarına hareket eder. Erkek yavrular genellikle dolaşımda ve avlarda grup halinde bulunurlar.

-Yetişkin erkekler ve dişiler sosyal olarak yalnızca östrus veya çiftleşme zamanlarında etkileşime girer.

-Tutankamon'un mezarında (M.Ö. 1400 yıllarına ait) çita kalıntıları olduğu bulunmuştur. Bu, tarihçileri, çitaların eski Mısırlılara kutsal hayvanlar olduğuna inanmalarına neden oldu.

-18-20 milyon yıl önce çitalar ormanda yayılmaya başladığında Afrika'da geniş bir nüfusa dönüştü. Bölge, aynı dönemde ceylanlar da hızlı bir büyüme gösterdi. 

-Dev Çita (bir çita alt türü) fosili ortaya çıkarıldı. Karbon birikimi, fosillerin 1-2 milyon yaşında olduğunu ortaya koydu.

kaynak:  http://factslegend.org/40-facts-cheetah/
  
28944 kez okundu

Yorumlar

Dgdgdbd     28/09/2019 19:15

Hdhfhchdhs
Misafir -