• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
MISIR ÜLKESİ HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 mısır ülkesi hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Kuşkusuz, Mısır insanlık tarihinin en büyüleyici antik medeniyetlerinden biridir.

-Herkes, Mısır'ın piramitlerini biliyor, ama onların, firavunların ve kraliyet ailesinin mezarlarını güneş tanrısı Ra'ya bağlayacak şekilde inşa edildiğini biliyor muydunuz? Merak ediyorsanız, şimdiye kadar 130'dan fazla piramit keşfedilmiştir.

-Bu piramitlerin ne kadar büyük olduğunu düşünüyorsunuz? 100 katlı modern bir gökdelenden altı kat daha büyük bir yapı düşünün. Daha da iyisi, beş futbol sahası kadar yer kaplayan ve özgürlük heykeline bakan bir yapı hayal edin. Kral Khufu'nun kemiklerini barındıran Giza Piramidi bu büyüklükteydi.

 -Heybetli piramitlerin insan tarafı ne olacak? Binlerce, belki de milyonlarca Mısırlı'nın piramitleri inşa ederek öldüklerine inanılıyor. Ancak onurları anısına, yakılıp saygıdeğer firavunları için inşa ettikleri piramitlerin yakınındaki mezarlara gömülmüşlerdi.

-Bu arada, piramitleri inşa eden işçilere günlük bir galon bira ödeniyordu.

-İlk piramit, Milattan Önce 2600 yılında Mısırlı mimar Imhotep tarafından yapıldı.

-Imhotep ismi,yine ilk kaydedilen hekim, mühendis ve mimardır.

-Kediler evcil hayvan değildi, ancak kutsal olarak kabul edildi. Eski Mısırlılar için, evde mırıldanan bir kediye sahip olmak iyi şansı garanti ederdi.

-Yine de kediler tek şanslı canlılar değildi. Modern kadınlar mülk haklarından yararlanırken, Dünyada kadın doktorları ve kadın işçileri sadece 19. yüzyılda görmeye başlarken, Mısırlı kadınlar mülk sahibi olabilir, iş yapabilir, doktorluk yapabilir ve rahibe olabilirlerdi.

-Mısır'ın tanrıları o kadar fazlaydı ki, pratikte her şey insan duygularından doğal düzen ve felaketlere kadar farklı bir tanrının kontrolündeydi.1000'den fazla tanrı vardır.

-Her şehrin en sevdiği tanrıları vardı.Ama yaratılış şerefine nehir tanrısı Khnum'a ihsan edilmiştir.

-Mumya bandajları 1.6 kilometreye kadar uzuyorlar.

-Ama neden ölü insanlar  mumyallanıyor ? Cevap, ölümden sonra yaşama inanıldığından dolayı. Ölü bedenleri koruyarak, eski Mısırlılar, mumyalanmışların ruhlarının,  sonsuza dek süreceklerine inanıyordu.

-Mumyalama işlemi olarak, bağırsaklar ve kalbin dışındaki tüm iç organlar çıkarıldı ve kanopik kavanozlara yerleştirildi. Beyinler kafadan burnun içinden çıkartılıyordu.

-Mumyalamanın firavunlar ve zengin Mısırlılar ile sınırlı kaldığını düşünürdünüz değil mi? Yanlış. Arkeologlaryerin 4.5 metre altında timsah mumyalarına ulaştı.

-Mumyalanmış firavun, en büyük firavun  II Ramses , Mısır'ı 60 yıl boyunca yönetmişti ve 90'dan fazla çocuğu vardı. 8 eşe ve 100'e yakın cariyeye sahipti.

-İronik olarak, Mısır tanrıçası doğum ve doğurganlık tasviri için kedinin ya da kedinin bacakları ile iki ayaklı bir su aygırı kullanılmıştır.

-Mısır ile ilgili bir başka ilginç gerçek ise, firavunların saçlarını taç içinde ya da nemes olarak adlandırılan bir başlığın içinde saklamasıdır.

-Krallar hakkında konuşurken, 6 yaşındaki King Pepi II ile tanışın. En uzun hizmet veren Mısır kralı Pepi saltanatı 6 yaşındayken aldı ve 94 yıl boyunca hüküm sürdü.

-Kralp Pepi'nin sinekleri ondan uzak tutsun diye balla bezeli köleleri bulunuyordu.

-Firavun hayatını kaybettiğinde firavun yardımcıları da onunla birlikte öldürülmüştür.Buradaki temel mantık yardımcıların firavuna ölümden sonraki yaşamda da hizmet edebilmesindeydi.

-Kleopatra ve onun erkek kardeşi ile evliliği eski Mısır'da garip karşılanmamıştır. Bir kraliyet çizgisinde bir kadın olduğunda, erkek kardeşinin kraliyet görevlerinde ona yardım etmek ve kraliyet ailesine sadık kalması için yardım etmesi gerekiyordu.

-Makyajın modern kadın tarafından keşfedildiğini veya hatta mükemmelleştirildiğini düşünürseniz, gerçekler böyle değil. Mısırlılar, kadınlar ve erkekler, khol olarak adlandırılan çarpıcı şekiller ve makyaj tonları giyerlerdi. Makyaj sadece güzellik için değil aynı zamanda güneş ışınlarından ve iyileştirici güçlerden de korunmaktaydı.

-Mısırlılar Milattan Önce 3500'de zarla birlikte senet denilen bir şans oyunu bile oynadılar.

-Mısır'la ilgili bir diğer şaşırtıcı gerçek ise, biranın eski Mısırlıların en sevdiği içeceği olmasıydı ki, ölüler bile bira teklifleriyle sarhoş olma fırsatına sahip oldular.

-Mısırlılar hiyeroglif olarak adlandırılan ilk yazı sistemi Milattan Önce 3.300'de kullandılar. 700'den fazla Mısır hiyeroglifi kaydedildi.

-Başlangıçta Mısır, Kemet, Deshret ve Hwt-ka-ptah gibi isimler olarak biliniyordu. Yunanlılar, muhtemelen doğru telaffuz edemedikleri için Hwt-ka-ptah'ı Aegyptus'a doğru değiştirirler.İşte Egypt(Mısır ülkesinin İngilizcesi buradan gelmektedir.)

-Hiç 365 gün,12 ay fikrinin başlangıcını merak ettiniz mi? Eski Mısırlılar yine Dünyanın geri kalanından önce davrandı. Ve bu fikri benimseyen ilk medeniyet oldular.

-Saatin icadı da Mısırlılara aittir.

-İcatların arasında, eski Mısırlılar ilk diş macunu yapmak için modern uygarlığı yendi. Diş macunu, yanmış yumurta kabuğu ve pomza ile karıştırılmış küllerden ve öküz tomurcukları tozundan yapılmıştır.

-Uzun ipeksi tüylerine rağmen, eski Mısırlılar saçlarını kestiler ve bunun yerine fakirler için zengin ve yünlü ve bitkisel lifler için insan saçıyla dokunan örgüleri giydiler.

-Şimdiye kadar yapılmış en eski barış anlaşması, evet, doğru tahmin ettiniz, eski Mısırlılar. Anlaşma, Kral Ramses II ile Hititlerin Kralı Hattuşili arasında  Milattan Önce 1259 yılında yapıldı.

-En eski işçi hakları protestosu, 12. yüzyılda Kral III. Ramses döneminde eski Mısır'da sahnelendi.

-Firavunların atletik ve ince temsillerini unutun. Mumya kanıtları, çoğu firavunun fazla kilolu ve belki de diyabetik olduğunu göstermektedir. 15. yüzyıldan kalma Milattan Önceye ait Kraliçe Hatshepsut mumyası da bunu desteklemektedir.

-Eski Mısırlı doktorlar, uzmanlaşmayı Milattan Önce 450'lerden itibaren kullanmıştır.

-Eski Mısırlılar, hayvanları evcil hayvan olarak tutan ilk insanlar olabilir. Kim evdeki enkarnasyonlu bir tanrıya sahip olmayı ve onu tutmayı sevmez ki?

-Mısırlı antik mezarlardan elde edilen kanıtlar, modern tuvaletlerin eskiden beri kullanımda olduğunu göstermektedir.

-Hiç 5000 yıllık bir elbise duydunuz mu? Eski Mısırlı bir mezarın içinde bulunmuştur.

-1200 yıl sonra, şehrin deniz altında gömüldükten sonra kaybedilen Herakleion kentinin gizemi nihayet çözüldü.

-Nişanlarda kullandığımız alyansları icat eden ,ilk defa kullanan yine Mısırlılardır.

-Milattan Önce 2558-2532 yılları arasında inşa edilen büyük Gize Sfenksi, dünyanın en büyük yekpare heykelidir.

-Sfenks'in kayıp burnu ve sakalının ardında yatan gizem, bir dizi teoriyi ve efsaneyi körüklemiştir.

-Mısır dünyanın en büyük nehri olan Nil nehrinin  sularını barındıracak şekilde inşa edilmiş, dünyanın en büyük barajı olan Asvan yüksek barajına ev sahipliği yapmaktadır.

-2017 yılı için tahmini ihracatları 23.53 milyar dolardır.Tahmini İthalat miktarı 53.02 milyar dolardır.

-Ülkede okur-yazarlık oranı %73.8'dir.

-Doğal kaynaklar petrol, doğal gaz, demir cevheri, fosfatlar, manganez, kireç taşı, alçıtaşı, talk, asbest, kurşun, nadir toprak elementleri, çinko olarak gösterilebilir.

-2017 itibariyle ortalama yaşam süresi 73 yıldır.

-Para birimi Mısır sterlini (EGP) olup,Gazze, Sudan, Libya ve İsrail'e sınırı bulunmaktadır.

-İklimi çöl iklimi olup,kışları ılıman yazları sıcak ve kuraktır.

-Ulusal sembolleri altın kartal, beyaz lotus.Ulusal renkler kırmızı, beyaz, siyahtır.

-Mısır 28 Şubat 1922'de bağımsızlığını kazanmıştır.

-Ulusal tatil Devrimi Günü, 23 Temmuz (1952),Ulusal marşı "Bilady, Bilady, Bilady"'dir.

-Nüfusu Temmuz 2017 tahminlerine göre 97.041.072 'dir.

kaynak:  http://thefactfile.org/egypt-facts/
  
7038 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın