• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
ORNİTORENKLER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 ornitorenk hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Ornitorenk; ördek, kunduz ve su samuru gibi hayvanların garip bir kombinasyonu gibi görünen tuhaf memelilerden biridir. Bu hayvan Doğu Avustralya ve Tazmanya'da bulunabilir. Ornitorenk tatlı su göllerinde ve akarsularında yaşar. 19. yüzyılda, kürkleri yüzünden avlanmışlardır.Neyse ki, ornitorenk sayısı ciddi şekilde etkilenmedi ve bu hayvanlar nesli tükenmekte olan türler listesinde listelenmemiştir.

-Erkek ornitorenklerin arka ayaklarının topukları üzerinde iğneleri vardır.Bu yırtıcıların vücuduna toksin vermek için kullanılır. Toksin orta boy bir köpeği öldürebilir ve bir erkeği güçsüzleştirebilir.

-Çift kat kürkle kaplıdırlar.Bu kürkler vücutlarının sıcak tutulmasını sağlar. Ve suyun cilde ulaşmasını önler.

-Perdeli ayakları sudaki hayata özel adaptasyonlardır. Ornitorenkler ön ayaklarını kürek gibi çekmek için, arka ayaklarınıysa direksiyon gibi yön değiştirmek için kullanırlar.

-Kuyruk, yiyecek az olduğunda enerji kaynağı olarak kullanılacak yağların depolanması için de kullanılır. Kuyruk tüm vücut yağlarının% 50'sini içerebilir.

-Ornitorenkler dalış sırasında gözlerini, kulaklarını ve burnunu kapatır. Suyun altında iki dakika geçirebilirler.

-Su altında duyup görmemelerine rağmen, avlarını kendi faturasında bulunan özel tipte reseptörler kullanarak tespit edebilir. Bu reseptörler, su altında hareket eden canlıların etrafındaki elektrik alanlarındaki küçük değişiklikleri tanıyıp,ayırt edebilir.

-Ornitorenkler gece avlanan canlılar olup,etobur(et yiyen) canlılar grubundadırlar.Karides, diğer küçük kabuklular, solucanlar, midye  ile beslenirler.

-Bebekler çok küçük Dünyaya gelirler. (lima fasulyesi gibi) Ve ilk aylar boyunca annelerine tamamen bağımlıdırlar. Diğer memelilerin aksine dişilerde meme yoktur. Bebeklerini karnının ortasındaki süt yamalarıyla besler.

-Ornitorenklerin ortalama ömrü vahşi ortamda 6 yıl ve esaret altında(bkz:hayvanat bahçesi) 10 ila 15 yıl arasındadır.

-Ornitorenkler yuvalarını suyun yakınlarına kurarlar.Ve bu kurdukları yuvalarda günün 17 saatini geçirirler.Her yuvada 1 giriş ve 1 çıkış bulunur.2 tip yuva vardır.Biri diğerinden uzunluğu fazla olması nedeniyle daha korunaklıdır.

-Ornitorenklerin üreme dönemi ilkbahardır. Dişi bir yuvada 1 ve 3 yumurta bırakır. Yumurtasını vücudu ve kuyruğu ile sıcak tutar. Genç ornitorenkler 10 gün sonra yumurtadan çıkar.

-Günün 14 saatini uyuyarak geçirirler.

-Uzunluğu 30 ila 60 santimetre arasında değişir.Kabaca evcil bir kediyle benzer uzunluklara sahip diyebiliriz.

-kökleri toprakları olan, toprak örtüsünü örten bitki örtüsüne sahip, sazlık ve kütüklerle yuvalarını inşa etmek için daha uygun olan su kütlelerinde bulunurlar. Ilıman, tropik, karasal ve tatlı sularda yaşayan  ornitorenkler genellikle beş metreden daha derin olmayan akarsularda yaşar, ancak bazen 1000 metre derinliğe kadar nehirlerde keşfedilebilirler.

-Dişi ornitorenkler tipik olarak 2 tane yuva yaparlar.Birincisi ebeveynler için, ikincisiyse Dünyaya gelecek olan yeni yavruları için.

-Dişiler 2 yaşında üreme olgunluğuna ulaşırlar.Bu tür tek eşli değildir.Ömürleri boyunca birden fazla ornitorenkle çiftleşirler.

-Bu tür yumurta yapmasına rağmen memeliler sınıfında olmasıyla ün kazanmıştır.

-Disney Channel'de yayınlanan Fineas ve Förb çizgi filmininde başrolünde bir ornitorenk vardır.

-Ornitorenk sadece Avustralya'nın güneydoğusundaki Queensland, Yeni Güney Galler, Victoria ve Tasmania eyaletlerindeki küçük nehir ve akarsularda bulunur.

-Hatta Dünyadaki ornitorenk popülasyonunun %80'i Viktorya nehrinde yaşamaktadır.

kaynak:  http://www.softschools.com/facts/animals/platypus_facts/282/
  
2947 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın