• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
TATLANDIRICI NEDİR,NEDEN YAPAY TATLANDIRICI KULLANILIYOR ?
 tatlandırıcı nedir,neden yapay tatlandırıcı kullanılıyor?

-Tatlandırıcılar ,eklendikleri gıdanın tadını değiştiren  maliyet,tüketilebilirliğin arttırılması için kullanılabilen kimyasal ürünlerdir.

Doğal ve yapay tatlandırıcılar arasındaki fark nedir ?

-Hem yapay hem de doğal tatlar kimyasal maddeler içerir. Doğal ve yapay tatlandırıcılar arasındaki ayrım, kimyasallarının kaynağıdır.Doğal aromalar laboratuvarda işlense bile bitkisel ve hayvansal kaynaklı (yenebilir gıda) olabilir.Ya da yapay aromalar petrol gibi yenmeyen bir kaynaktan elde edilebilir.Tatlandırma nasıl yapılırsa yapılsın ortaya çıkan ürün aynıdır.

Peki neden yapay tatlandırıcılar kullanırız ?

 Yapay tatlandırıcılardaki sentetik kimyasallar genellikle doğal kimyasal madde bulmaktan daha az maliyete gereksinim duyar. Ayrıca potansiyel olarak daha güvenlidirler çünkü titizlikle test edilmiş ve kullanılmıştır. Bunları üretmek, öncelikle gıda alanlarının büyümesini gerektirmediğinden, daha çevre dostu olabilir.
Örneğin vanilin bileşiği, vanilya aroması ve kokusundan sorumludur. Doğada, vanilya, Meksika'ya özgü bir ortancadan gelir. Ancak bu saf, doğal kimyasalın ekstraksiyon süreci son derece uzun ve pahalıdır. Dolayısıyla bilim adamları laboratuarda sentetik bir vanilya versiyonu oluşturmanın bir yolunu bulmuşlardır.
2006 yılında, Japon araştırmacı Mayu Yamamoto, vanilini inek dışkısından nasıl elde edeceğini keşfetmiş.Bu araştırması sonucu Harvard üniversitesinde yaptığı bu çalışmadan dolayı 2007 yılı Nobel Kimya Ödülüne layık görülmüştür.
İnsanların çoğu, bir yiyeceğin doğal tadı içinde yapay karşılığı olarak birçok kimyasal olabileceğini fark etmez. Örneğin, çilek aroması içeren bir fast-food  suni çilek aromasını yapmak için kullanılan kimyasal bileşenlerin sayısı, taze çilek içindeki kimyasalların sayısına kimyasal olarak benzerdir.Ve tüketici bunun farkına bile varmayabilir.
Yapay üzüm aroması, kozalaklı (mor) üzümlerde bulunan bir kimyasaldan elde edilir - süpermarkette satın almak için kullandığımız kırmızı veya yeşil üzümler değil. Şeker ve meşrubat gibi suni üzüm aromalı şeylerin mor olması ve mağazadan satın alınan üzümlerin bu sahte ürünler gibi tatmasının sebebi de budur.
Bazı doğal tatlandırıcılar, yapay olanlardan daha tehlikeli olabilir. Siyanürün izleri, doğada elde edildiğinde badem aromasında veya benzaldehidde bulunabilir. Bu yüzden filmlerde, kurbandaki badem acılarının kokusu genellikle siyanür zehirlenmesine bağlıdır.
Soya sosu yapılan ham soya fasulyesi de zehirlidir. Endüstriyel soya sosu veya uygun paketlenmiş paketlerde bulduğunuz maddeler, asitli hidrolize bitkisel proteinden elde edilir, haşlanmış soya fasulyesinden değil.
Birçok kişi, MSG'nin gıdalarına kattığı "kimyasallar" hakkında endişeleniyor. "Çin lokantası sendromu" denilen baş ağrıları ile MSG arasındaki bağlantı sadece bir efsanedir. Araştırmacılar Çin yemeği yeme ile ilgili semptomların yüksek miktarda tuzdan kaynaklandığını düşünmektedir.

kaynak:  https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/the-truth-about-how-many-chemicals-are-in-everything-we-eat-a7572196.html
  
1305 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın