• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
ŞEFTALİ HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 şeftali hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Bilimsel adı persica, “şeftali”(İngilizcesi peach) sözcüğü ve birçok Avrupa dilinde bilinişiyle birlikte, şeftalilerin İran(günümüz İran'ı) menşeili olmasına dair eski bir Avrupa inanışından kaynaklanıyor.

-Bilimsel adı, Prunus persica, kelimenin tam anlamıyla "Farsça erik" anlamına gelir, çünkü erik ile yakından akrabadır.

-Yakın zamana kadar, ilk şeftali ekiminin milattan önce 2000 yıllarında başladığına inanılıyordu. Bununla birlikte, yakın zamandaki kanıtlar ilk şeftali yetiştiriciliğinin Çin'in Zhejiang Eyaleti'nde Milattan Önce 6000 gibi erken bir tarihte gerçekleştiğini göstermektedir.

-Çin'den batıya Asya'dan Akdeniz ülkelerine ve daha sonra Avrupa'nın diğer bölgelerine yayıldı. İspanyol kaşifler şeftaliyi Yeni Dünya'ya götürdüler. Ve 1600'lü yılların başında Meksika'da gözlenmeye başlandı.

-Yüzyıllar boyunca, yeni şeftali çeşitlerinin yetiştirilmesi ve seçilmesi, büyük ölçüde soylu bahçeleriyle sınırlıydı ve büyük ölçekli ticari şeftali yetiştiriciliği, Amerika Birleşik Devletleri'nde 19. yüzyıla kadar başlamamıştır.

-Çin, Dünya üretiminin yaklaşık yarısını oluşturan şeftali üretimiyle Dünyanın önde gelen şeftali üreticisidir.

-En ağır şeftali 810 gram  ağırlığındadır. 12 Eylül 2016'da Kanada'da Kelowna'da bulunan Kanada'daki Roseridge Orchards'da Robert Hogue tarafından hasat edilen bir Autumnstar çeşididir.

-Birçok ünlü sanatçı, öne çıkan şeftali meyveleri ile natürmort resimler yapmıştır. Caravaggio, Vicenzo Campi, Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet, Édouard Manet, Henri Fantin-Latour, Severin Roesen, Peter Paul Rubens, Van Gogh, şeftali ve şeftali ağaçlarını çeşitli ortamlarda resmetmiş pek çok sanatçı arasında yer alıyor.

-Renoir, şeftalilerin doku ve renklerini yeniden üreterek öğrencilerinin resim becerilerini geliştirmeye teşvik etmiştir.

-Çin'de şeftali, iyi şans, koruma ve uzun ömürlülük sembolüdür.

-Ağustos ABD'de Ulusal Şeftali Ayıdır (1982'den beri!)

-Gürcistan şeftali devletidir, ancak California ABD şeftalilerinin yaklaşık yüzde 50'sini üretir.

-Şeftali, yaygın olarak tüketilen popüler ve lezzetli bir meyvedir.

-Şeftali, kuru, kıtasal veya ılıman iklimlerde oldukça sınırlı bir aralıkta yetişir, çünkü ağaçların önemli bir ihtiyacı vardır (meyve veren bir ağacın çiçekleneceği soğuk hava dönemi).

-Dünyada 2000'den fazla şeftali çeşidi vardır.

-eftali ağacının ortalama ömrü yaklaşık 12 yıldır.

-Şeftali ağacı çapı 3–10 metre uzunluğunda ve 15 santimetre genişliğinde büyür. Bununla birlikte, ekim altında, genellikle budama ile 3 ila 4 metre arasında tutulurlar.

-Yapraklar mızrak şeklinde, 7–16 santimetre uzunluğunda, 2–3 santimetre genişliğinde, pinnately damarlıdır.

-Çiçekler erken ilkbaharda üretilir; Bunlar, 5 yapraklı, 2.5–3 santimetre çaplı, pembe veya çiftlidir.
-Şeftali, vücudun sağlıklı çalışması için hayati öneme sahip çok çeşitli besinleri saklar. Şeftali A vitamini, beta-karoten ve C vitamini açısından zengin bir tedarikçidir. Aynı zamanda iyi bir E vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B-6 vitamini, folat ve pantotenik asit kaynağıdır. Şeftali ayrıca kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, manganez, fosfor, çinko ve bakır gibi zengin bir mineral hazinesi sunar. Şeftali kalorileri düşüktür, doymamış yağ veya kolesterol içermez ve iyi bir diyet lifi kaynağıdır.

-100 gram  ağırlığındaki bir orta boy şeftali 39 kalori içerir.

-İnsanlar şeftalileri çiğ olarak ya da meyve suları şeklinde ve kekler,turtalar, komposto, reçel ve dondurma gibi çeşitli tatlılar içerisinde tüketir.

-Şeftali ve nektarinler, ticari olarak farklı meyveler olarak kabul edilmelerine rağmen, aynı türdür.

-Şeftali, gül ailesinin bir üyesidir ve bademlerin yakın akrabasıdır.

-Şeftali, kiraz, erik ve kayısı ile birlikte, taş meyvelerdir. Tohumlarını çevreleyen sert çukurlardan dolayı “taş meyvesi” olarak adlandırılırlar.

kaynak:  http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-peaches/
  
2649 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın