• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
HİNDİSTAN CEVİZİ HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 hindistan cevizi hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Hindistan cevizi ağacı, Arecaceae ailesinin bir üyesi ve Cocos cinsinin tek türüdür.

-“Hindistan cevizi” terimi, yüz özelliklerini andıran hindistan cevizi kabuğu üzerindeki üç girintiden, “baş” veya “kafa” anlamına gelen 16. yüzyıldan kalma Portekizce ve İspanyolca “koco” kelimesinden türemiştir.

-Yazımı “cocoanut” kelimesinin arkaik bir şeklidir.

-Hindistan cevizi, besinlerden kozmetik ürünlere kadar birçok farklı mecrada kullanılmaktadır.

-Tropik ve subtropik  iklimlerde yaşayan birçok insanın diyetlerinin düzenli bir bölümünü oluştururlar.

-Hindistan cevizi diğer meyvelerden, süt de denilen büyük miktarda su içeren endosperminden dolayı farklıdır ve olgunlaşmamışken içilebilir hindistan cevizi suyu için hasat edilebilir.

-Olgunlaştığı zaman, hindistan cevizi çekirdeği fındık olarak kullanılabilir veya yağı için işlenebilir, sert kabuğundan odun kömürü veya lifli kabuğundan lif elde edilebilir.

-Bir hindistan cevizi kurutulduğunda hindistan cevizi eti, copra olarak adlandırılır.

-Hindistan cevizi yağından elde edilen yağ ve süt yaygın olarak, pişirme ve kızartmada, ayrıca sabun ve kozmetikte kullanılır.

-Hindistan cevizinin kabuğu ve yaprakları, mobilya ve dekorasyon için çeşitli ürünler yapmak için malzeme olarak kullanılabilir.

-Hindistan cevizi, Hindu ritüellerinde kullanıldığı gibi özellikle Hindistan'da, belirli toplumlarda kültürel ve dini öneme sahiptir.

-Hindistan cevizi okyanus boyunca uzun mesafeler boyunca yüzebilir ve sonra kıyıya ulaştığında köklerini tekrar salıp,yeni bir hindistan cevizi ağacı oluşturabilir.Bireysel olarak hindistan cevizi İskandinavya'ya bile ulaşmıştır.

 -Tam kapasitede, hindistan cevizi hurması 15 ila 60 yıl boyunca meyve taşır, ancak ideal koşullar altında, meyve üretimi 80 yıla kadar dayanabilir.

-Hindistan cevizi ağacı 100 ila 120 yıl arasında yaşayabilir.

-Özellikle hindistan cevizinin olduğu yerde yaşamayı seven bir kabuklu canlı vardır ve bu nedenle ona hindistan cevizi yengeci denir.

-Her biri Pasifik ya da Hint Okyanusu'ndan gelen iki genetik kökene kadar izlenebilecek olan 1.300'ün üzerinde Hindistan cevizi türü vardır.

-İyi yönetilen 15 yıllık plantasyonlarda, yılda hektar başına yaklaşık 9,500 hindistan cevizi hasat edilebilir.Ve 20 yıllık meyve bahçelerinin  bazılarından 12.000 meyve hasat edilebilir.

-. II. Dünya Savaşı sırasında Hindistan cevizi suyu IV damlası olarak kullanıldı çünkü yeterli kan plazması mevcut değildi.

-Hindistan cevizi suyu, modern doku kültürü biliminin babası olarak kabul edilir.

-Hindistan cevizi yağı, birçok organizmanın gelişmesine yardımcı olan dört büyüme hormonu içerir.

-Hindistan cevizi yağı, sindirimi kolay medyan zinciri trigliseritleri içerir. Bunlar bir enerji kaynağıdır ve metabolizma üzerinde hızlandırıcı bir etkiye sahiptir.

-Hindistan cevizinin Hindistan-Endonezya bölgesinde oluştuğu ve okyanus akıntıları ile dünyanın her tarafına dağılmış olduğu kabul edilmiştir.

-Eosen döneminden yaklaşık 55 milyon ila 37 milyon yıl öncesine ait modern hindistan cevizinden bilinen en eski fosiller Avustralya ve Hindistan'da bulunmuştur, ancak Amerika'da bazı nipa meyveleri gibi daha eski hurma fosilleri bulunmuştur.

-Bazı Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Pasifik Okyanus kültürleri, hindistan cevizin ana rol oynadığı efsanelere sahiptir. Örneğin, Maluku'dan Hainuwele mitinde bir kız bir hindistancevizi ağacının çiçeğinden ortaya çıkar.

-Hindu düğün törenlerinde, bir rahmi temsil eden bir tencerenin üzerine bir hindistancevizi yerleştirilir.

kaynak:  http://tonsoffacts.com/28-fun-interesting-facts-coconuts/
  
2177 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın