• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
ÇİLEK HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 çilek hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Çilekler en çok sevilen meyveler arasındadır.

-“Fragaria” isimli bir bitkiden geliyorlar ve aynı zamanda gül ailesinin üyelerinden biridir.

-Çilek gerçek bir meyve değildir.Teknik olarak, bir agrega aksesuarı meyvesidir, yani etli kısım bitkilerin yumurtalıklarından değil, yumurtalıkları tutan hazneden (bir sapın kalınlaşmış kısmı) elde edilir.

-Meyvenin dış kısmındaki her bir “tohum” (aken), aslında içinde bir tohum bulunan çiçeğin yumurtalıklarından biridir.

-Meyve, karakteristik aroması, parlak kırmızı rengi, sulu dokusu ve tatlılığıyla çok beğenilmektedir.

-Çilekli bitkinin yapısını oluşturan beş temel anatomik yapı vardır. Yaprak, kök sistemi, taç, stolon (daha çok “koşucu” olarak adlandırılır) ve yavru çilek bitkisi.

-Bir çilek bitkisinin üretken motoru taç içerisinde bulunur. Bu bölgeden gelen çilek bitkileri her iki koşucu (stolon) ve sonuçta çilek veren meyve saplarını üretir.

-Ortalama bir çilekte yaklaşık 200 tane tohum bulunur.

-Tohumlar yeni bitkiler yapmak için büyüyebilir, ancak çoğu çilek bitkisi bunun yerine koşucular tarafından çoğalır. Bazı koşullar altında, çilek bitkilerinin 50 yıla kadar yaşayan keçeleşmiş koloniler oluşturduğu bilinmektedir.

-Çilek bitkileri, birkaç yıl sonra kalite ve üretimde düşüş gösterirler ve bu nedenle tipik olarak yeniden üretilirler.

-Çilek bitkileri hemen hemen her bahçe toprağını tolere eder, ancak toprak ne kadar zenginse mahsul de o kadar büyük olur.

-Çilekli bitkiler üç kategoriye ayrılır: En lezzetli meyveleri üreten haziran yatağı; her yıl yatağı tipik olarak iki ana ürün sağlar; ve nötral gün yatağı;yaz boyunca sürekli çiçek ve meyve üretir.
-Diğer bazı meyvelerden farklı olarak, çilekler toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam etmez.

-Hasat ve temizleme süreci zamanla önemli ölçüde değişmedi. Hassas çilekler hala elle hasat edilir.

-Çilek şekilleri oblate'den konikten boyuna veya kamaya kadar değişir ve kültivarlar yetiştirildikleri iklime bağlı olarak farklı şekillerde çilek üretebilirler. O, belirli bir çevreye uygun olan tür çeşidi, tercih ve büyüme koşullarına bağlıdır.

-Çilekler ağırlıklı olarak su (% 91) ve karbonhidratlardan (% 7,7) oluşmaktadır. Sadece az miktarda yağ (% 0,3) ve protein (% 0,7) içerirler.

-Çileklerin sağlık yararları arasında göz bakımı, uygun beyin fonksiyonu, yüksek tansiyon, artrit, gut ve çeşitli kardiyovasküler hastalıklardan kurtulma sayılabilir.

-Çileklerin etkileyici polifenolik ve antioksidan içeriği, bağışıklık sistemini iyileştirmek, çeşitli kanser türlerine karşı önlem almak ve erken yaşlanma belirtilerini azaltmak gibi faydalara sahiptir.

-Çilekler antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlara ek olarak, genel sağlığa katkıda bulunan birçok başka besin, vitamin ve mineral içerirler. Bunlar folat, potasyum, manganez, diyet lifi ve magnezyum içerir.İçeriğinde  C vitamini de son derece yüksektir!

-Çilekler ya taze ya da konserve, meyve suyu, turta, dondurma, milkshake ve çikolata gibi hazır yiyeceklerde kullanılır.

-İsveç'te çilek, Yaz Gecesi olarak da bilinen St John's gününde servis edilen geleneksel bir tatlıdır.

-Yunanistan'da çilek genellikle şekere serpilir ve ardından ünlü bir markır olan Metaxa'ya daldırılır ve tatlı olarak servis edilir.

-Çilek ve krema, Wimbledon tenis turnuvasında meşhur olan İngiliz yaz aylarında popüler bir tatlıdır.

-Çilek bitkilerinin kökenleri bilinmezken, Kuzey ve Güney Amerika'nın yanı sıra Avrupa ve Asya'ya da özgü oldukları düşünülmektedir.

-Çilekler, binlerce yıldır olmasalar da, yerli halkların yüzlerce yıl boyunca yaşadıkları Kuzey ve Güney Amerika'da olgunlaşan ilk meyveler arasındadır.

-Günümüzün yaban çileği gibi geçmişte üretilen yaban çileği, günümüzün ekili çeşitlerinden çok daha küçük ve daha tatlıydı.

-Fransızlar, çilekleri ormandan 14. yüzyılda hasat için bahçelerine götürmeye başladı.

-Şili'nin Mapuche ve Huilliche Kızılderilileri, İspanyolların araziyi ele geçirmesi için geldikleri zaman 1551 yılına kadar çeşitli çilek türlerini yetiştirdiler.

-Bahçe çileği ilk kez 1750'lerde Fransa'nın Brittany eyaletinde bir Gradaria chiloensis ile Kuzey Amerika'dan bir Gragaria virginiana geçerek Brittany'de yetiştirildi. Bundan önce yaban çileği ve yabani çilek türlerinden elde edilen seçimler, meyvenin ortak kaynağıydı.

-ABD Tarım Bakanlığı'na göre, Amerikalılar her yıl ortalama 1.54 kilogram  taze çilek yiyorlar. California, ABD'de çilek ürünlerinin yüzde 75'ini üretiyor. Çilekler ABD'nin her eyaletinde ve Kanada eyaletinde yetiştiriliyor.

-En ağır çilek, Koji Nakao (Japonya) tarafından yetiştirilen çilek olup,250 gram ağırlığındadır ve 28 Ocak 2015 tarihinde Fukuoka, Japonya'da Fukuoka'da tartılmıştır.

-Belçika'da tamamen çilek konseptli bir müze bulunmaktadır.Le Musée de la Fraise'deki (Çilek Müzesi) ,hediyelik eşya dükkanından çilekle ilgili ilginç ürünler bulabilirsiniz.

kaynak: http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-strawberries/
  
3446 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın