• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
MOĞOLİSTAN HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 moğolistan hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Moğolistan, Doğu Asya'da bir ülkedir. Ülke, aynı zamanda, ülke tarihinin gidişatını değiştiren türden bir hükümdar olan Cengiz Han ile ünlüdür.

-Dünyanın en eski milli parkı olan Bogd Khan Ull Ulusal Parkı (1783), Moğolistan'da bulunmaktadır.

-Günümüzde Moğolistan "Dış Moğolistan" olarak anılıyor. İç Moğolistan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuzeyinde, ülkenin kuzeyinde bulunan özerk bir bölgedir. İç Moğolistan, Çin'in arazisinin% 12'sinden fazlasını içeriyor ve Çin'in üçüncü en büyük alt bölümüdür.

-Moğolistan Çin ile Güney arasında, Rusya'ya Kuzey'e uzanmaktadır. Aslında Çin tarafından üç taraf (Güney, Doğu ve Batı) ile sınırlandırılmıştır. Kazakistan da sadece 36.76 kilometre mesafededir.(Moğolistan'a göre)

-Yaklaşık 3 milyonluk bir nüfusa sahip olan Moğolistan, bölgelere göre dünyanın 18. büyük ülkesidir.

-Moğolistan'ın başkenti Ulaanbaatar ("Kırmızı Kahraman"), eksi 1,3 derece santigrat derece ile dünyanın en soğuk başkentidir. Dünyanın en soğuk ikinci başkenti Kazakistan'da yıllık ortalama sıcaklık 3,5 derece olan Astana'dır.

-Moğolistan dünyanın en seyrek nüfuslu ülkesi. 1,6 milyon km'lik bir araziye ve 3 milyonluk bir nüfusa sahiptir.

-Deniz seviyesinden 1580 metre yükseklikte olan Moğolistan, dünyanın en yüksek ülkelerinden biridir.

-Ülkenin en yüksek noktası, Çin sınırındaki ülkenin batı yakasında 4374 m'de "The Khuiten zirvesi" dir. Çince'de "Youyi Feng", Moğolca'da "Nairamdal Uul" olarak bilinir. Zirve ilk kez 1963 yılında hükümet tarafından desteklenen Moğol dağcıları tarafından tırmanıldı. Geçmişte "Dostluk Zirvesi" olarak biliniyordu.

-Ülkenin en düşük noktası 560 metre yükseklikte bulunan Hoh Nurr gölüdür.

-14 kilometre uzunluğundaki Potanin Buzulu, Moğolistan'ın en uzun buzuludur.

-Moğolistan'ın arazisinin neredeyse dörtte biri, otlayan hayvanlarının hayatlarını destekleyen mera alanıdır.

-Moğolistan'daki bazı noktalar depreme  yatkındır. Bununla birlikte, nüfus yoğunluğunun düşük olması nedeniyle, depremler büyük bir zarar vermemektedir.

-Moğolistan'ın üç dağ zinciri vardır: Khangai Dağları, Khentii Dağları ve Moğol Altay Dağları (üç dağın en yüksek noktaları).

-Moğolistan herhangi bir okyanusa doğrudan temas etmiyor. Aslında, ülkeye en yakın okyanus Pasifik Okyanusu'dur. Bununla birlikte, Moğolistan'ın toplu olarak 16.003 kilometrelik bir alanı kaplayan birkaç göleti var.

-Moğolistan'ın başkenti Ulaan Bataar, yılda üç kez (göçebe bir şehir olarak) taşınmaktaydı. Moğolistan 1997'de Dünya Ticaret Örgütü üyesi oldu.

-1162'de doğan Cengiz Han, 1206 yılında Moğol İmparatorluğu'nu kurdu. Moğol İmparatorluğu aynı zamanda dünya tarihinin en büyük bitişik imparatorluğudur. İmparatorluk, Dünya'nın toplam toprak alanının% 22'sini kapladı. Bununla birlikte, Cengiz Han'ın çöküşünden sonra imparatorluk dört krallığa bölündü.

-Ülke, göçebe yaşam tarzı ve gelenekleri ile ünlüdür. Ülke, dünyadaki göçebe nüfus oranının nüfusu arasında en yüksek olduğu son uluslardan biridir.

-Airag, Moğolistan'ın geleneksel ulusal içeceğidir. Aslında mayalanmış kısrak sütüdür. Bu fermente süt sağlık ve sindirim sistemi için çeşitli avantajlara sahiptir. İçkinin sosyal ve kültürel değeri, Fransa'daki şaraba benzer.

-Keçiler, koyunlar, sığırlar, develer ve atlar, bölgenin göçebe hayvanlarının yaşamak için yetiştirdikleri beş ana türdür. Bu göçebeler, en uygun kamp ve çayırları aramak için bir yerden bir yere taşınırlar.

-"Naadam", 11-13 Temmuz tarihleri ​​arasında kutlanan, Moğolistan'da yıllık geleneksel bir festivaldir.

-Misafirperverlik, Moğol kültüründe önemli bir rol oynamaktadır. Konuklara genellikle bir kase Airag (Moğolistan'ın ulusal içeceği) ile servis edilir. Misafirin bir yudum alması ya da bütün kâseyi içmesi beklenmiyor ancak içkiyi reddetmemesi gerekiyor.

-İbadet özgürlüğü, Moğolların hayatının kilit unsurudur.

-Ata binerken şarkı söylemek ülkede oldukça popüler. Atlı biniciler "Boğaz Şarkıları" olarak da bilinen "Khoomi Singing" tekniğini kullanırlar. Şarkıcılar boğazını ve burnunu aynı anda iki farklı ses üretmek için kullanıyorlar.

-Dalai Lama, ülkenin önemli bir şahsiyetidir ve birkaç kez Moğolistan'ı ziyaret etmiştir.

-Cengiz Han'ın ölümünden sonra, Budizm baskın bir din haline geldi. Bugün, Budizm ülkede yaygın bir dindir ve sakinler Tibet Budist öğretilerine uymaktadırlar.

-Yaz mevsiminde yerel halk etten daha çok süt ürünlerini tüketiyor.Ayrıca susuzluğunu gidermeye yardımcı olan katı gıdalardan daha fazla içki tüketmeye odaklanırlar.

kaynak:  http://thefactfile.org/mongolia-facts/
  
5482 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın