• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
TAZMANYA CANAVARI HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 tazmanya canavarı hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Tazmanya canavarları Avustralya'nın hemen güneyinde bulunan büyük bir ada olan tazmanyada yaşarlar.Geçmişte Avustralya'nın farklı bölgelerinde bulunabilmelerine rağmen yoğun avcılık ve vahşi bir köpek türü olan Dingo'nun doğaya salınmasıyla 20. yüzyılın ortalarına kadar sayıları ciddi derecede azalmıştır.

-Avustralya tazmanya canavarlarını 1941 yılından beri korumaktadır.Buna rağmen tazmanya canavarlarını tehdit eden ve halen çaresi bulunamamış bir hastalıktan dolayı sayıları istenen seviyelere gelememektedir.

-Yaşamak için kıyıya yakın çalılık arazileri ve ormanları tercih ederler.

-Vahşi doğadaki ömürleri 7-8 yıl arasındadır.

-Üzerlerinde beyaz benekler bulunan siyah bir kürke sahiptirler.Baş/vücut oranı büyük canlılar arasındadırlar.Ayrıca çok güçlü bir çeneye sahiptirler.

-Genelde yalnız gezerler.Güçlü koku duyuları sayesinde aynı besine toplu halde ulaşabilirler.Toplu beslenme yaygındır.

-Tazmanya canavarı, hayvan dünyasındaki en güçlü ısırıklardan birine sahiptir; santimetrekare başına 84 kilogramlık ısırıkları günlük hayatta rastlayabileceğimiz  metal kapanların gücüyle hemen hemen eş değerdir.

-Tazmanya canavarları küçük kanguru boyutundaki bir hayvanı avlayabilir.Ancak daha çok fırsatçı olup,leşlerle beslenmeyi tercih ederler.

-Ana besin kaynaklarını kuş,kertenkele,böcek gibi küçük hayvanlar oluşturur.

-Yeterli besin bulurlarsa ortalama olarak vücut ağırlıklarının yaklaşık  %15'ini her gün yiyorlar,ancak vücut ağırlığının% 40'ını 30 dakika içinde yiyebilecek potansiyele sahipler.(boşuna tazmanya canavarı denmiyor)

-Tazmanya canavarları kuyruklarına ekstra yağ depoluyorlar.

-Meraklı ve enerjik olan Tazmanya canavarları, her kilometrede yiyecek ararken, bazen bulundukları noktadan 16 kilometre uzaklaşabilirler.

-Gün boyunca Tazmanya canavarları taşların altında, mağaralarda, çalılıklarda,içi boş kütüklerde bulunuyorlar.

-Tazmanya canavarları çok hızlı değildir.Saatte ancak 25 kilometre hıza ulaşabilirler.Fakat bu hızı 1 saat gibi uzun bir süre koruyabilirler.Ayrıca mükemmel tırmanıcı ve yüzücülerdir.

-Tazmanya canavarlarının üreme mevsimi Mart'tan Mayıs'a kadar sürer. Tazmanya canavarı annelerin üç haftalık bir gebelik dönemi var.

-Tek seferde 50 kadar yavru dünyaya getirebilirler.Fakat bunlardan sadece 4 tanesi hayatta kalır.(kese içerisinde)

-Tazmanya canavarları kangurular ve koalalarla akrabadırlar.

-1990'larda, Tazmanya canavarı nüfusunun toplamı 130.000 ila 150.000 olarak tahmin ediliyordu. Ancak, o zamandan beri nüfus sürekli düşüş göstermektedir.

-Tazmanya canavarları Avustralya'daki milli parklarda ve ligdeki futbol takımlarının da sembolü olarak kullanılıyor.

kaynak:  http://www.softschools.com/facts/animals/tasmanian_devil_facts/123/
  
1950 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın