• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
DEVEKUŞU HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 devekuşu hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Devekuşları uzun bacak ve uzun boyuna sahip olan ve uçamayan kuşlardır.

-Yaşayan en ağır ve en büyük kuş deve kuşudur.

-Afrika'ya özgü olan devekuşları vahşi ve çöl bölgelerinde bulunurlar, zürafalar, zebralar, afrika antilopları ve ceylanlar arasında otlanırlar.

-Bazı kişilerin etlerini, yumurtalarını yemeyi ya da cildinden yapılmış moda ürünleri giymeyi sevdiği için, doğal ortamlarının yanı sıra devekuşu çiftliklerinde yetiştirilip, satışları da yapılmaktadır.

-Devekuşları vahşi doğada 30 ila 40 yıl arasında yaşarken ,esaret altında(hayvanat bahçesi gibi dış faktörlerden etkilenmedikleri alanlarda) 75 yıla kadar yaşayabilirler.

-2,8 metreye kadar büyüyebiliyorlar. Ve 145 kilogram kütleye erişebilmeleri mümkün.

-Çok ağır olduklarından uçamazlarken,koşmak için harika bir mekanizmaya sahiptirler.

-Saatte 70 kilometre hıza çıkabilirler.Bir saat boyunca koşarak 50 kilometre yol kat edebilirler.

-Yön değiştirmek için kanatlarını kullanırlar.Rüzgarın şiddeti vb. faktörleri dikkate alacak şekilde bunu başarabilirler.

-Bir devekuşunun güçlü, uzun bacakları, tek bir adımla 3 ila 5 metrelik bir uzunluğu kapsayabilir. Bu bacakları aynı zamanda kendini savunma için de kullanır.Deve kuşu tekmeleriyle bir aslanı öldürebilir.

-Devekuşu yumurtası, 15 santimetre uzunluğunda ve 24 tavuk yumurtası ağırlığında olan bu yumurta yaşayan kuşların en büyüğüdür, ancak yetişkinlerin büyüklüğü ile ilişkili olarak aslında küçüktür.

-Kuş, her ayağında sadece iki ayak parmağına sahiptir.Bilim insanları bunun avcılardan kaçma da kolaylık sağlayıcı ve koşmasına yardımcı bir adaptasyon olduğunu düşünmektedir.

-5 santimetrelik gözleri herhangi bir kara omurgalısının en büyüğüdür.

-Yetişkin erkek devekuşu çarpıcı siyah-beyaz tüylere sahiptir; olgunlaşmamış kuşlar ve yetişkin dişiler grimsi kahverengi tüylere sahiptir.

-Tüyler uçan kuşların pürüzsüz dış tüylerini bir arada tutan minik kancadan yoksunlar, bu nedenle yumuşak ve kabarıktır ve yalıtım görevi görürler.

-Kanatlar yaklaşık 2 metre genişliğe  ulaşır.Bu kanatların ana kullanım amacı kuyruk tüyleriyle beraber dişiye kur yapmaktır.Bu kanatları kabartarak içgüdüsel olarak hakimiyet gösterir.Bunun dışında rüzgarda yön değiştirmek gibi harekete yardımcı görevleri de vardır.

-Devekuşları omnivordur. Yani hem bitki örtüsü hem de etle besleniyorlar.Çoğunlukla bitki, özellikle kökleri, yaprakları ve tohumları yiyorlar, ancak bazı erişkinler böcekler, yılanlar, kertenkeleler veya kemirgenlerle de besleniyor.

-Devekuşları gündüz aktif kuşlardır.Fakat bazı ayışığı gecelerinde de aktif olabilirler.

-Sürü halinde dolaşırlar.Bu sürüler bazen 100 kuşa ulaşabilir.Ancak çoğu sürü genelde 10 kuştan oluşur.Genelde grubun tamamı dişilerden oluşur.Erkekler çiftleşme mevsimlerinde gelip-giderler.

-Sürü kuşlarının tamamı yumurtalarını bir seferde 60 yumurta taşıyabilecek geniş bir yuvaya yerleştirirler.Bir seferde genellikle 7 ila 10 arasında yumurta bırakırlar.Yumurtaların çıkma süresi 42 ila 46 gün arasında değişir.Dişilerin yanı sıra erkeklerde kuluçkaya yatarlar.

-Yeni doğan civcivler, ahır tavuklarının büyüklüğündedir, ancak ayda 30 santimetrelik bir uzama gösterirler.6 aydaysa neredeyse ebeveynleri kadar olurlar.

-Popüler inanışın aksine, devekuşları başlarını kumun içine gömmezler. Eski inanış muhtemelen kuşların savunma davranışlarından biriyle başlar. Başı belaya giren devekuşu eğilecek ve uzun boynu yere daha az görünür hale gelmeye başlayacaktır. Onların tüyleri kumlu toprağa iyi uyum sağlar ve uzaktan kumlara başlarını gömdükleri izlenimini verir.
-Bir zamanlar Asya, Afrika ve Arap Yarımadası'nın her yerinde dolaşıyorlardı, ancak bunlar çok kapsamlı bir şekilde avlandığından, vahşi devekuşu çeşitleri Sahra altı Afrika'ya inmiş durumdadır.

kaynak
Paylaş |                      Yorum Yaz - Arşiv      288 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın