• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
SAKSAĞANLAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 saksağanlar hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Saksağanlar, karga ailesine ait küçük ila orta boy kuşlardır. Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya'da bulunan 15 tür saksağan vardır.

-Açık ormanlık alanlarda, otlak alanlarında, tarım arazileri ve çalılıklarda barınabilirler,ancak banliyölerinde ve kentsel alanlarda parklarda ve bahçelerde de sıklıkla görülürler. İnsanlarla sık sık çatışmalara rağmen, sayıları oldukça fazladır.Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden değildirler.

-Boyları 40, 45 santimetreye 200 ila 250 gram kütleye sahip olabilirler.

-Saksağanlar kolayca tanınan, siyah-beyaz renkli bir kuştur. Vücudun üst bölümleri ve kanatları, yeşil, mor ve mavi parlaklıkta siyah renktedir. Göbek, kanat kısımları, kenarları beyaz tüylerle kaplıdır. Erkekler ve dişileri birbirine benziyor.

-Omnivordur. Kışın tahıl, çilek, fıstık ve meyve, bahar aylarında yumurta, civciv ve kemirgenleri ve yaz aylarında böcekleri tüketirler.

-Genelde zararlı olarak sınıflandırılırlar.Sebebiyse bahçe ve yiyecek bulunan yerleri talan etmeleri.

-Popüler bir efsaneye göre, saksağan yuvaya parlak nesneler ve mücevherleri toplamayı ve saklamayı sever. Son bilimsel araştırmalar, saksağın parlak üründen korktuğunu ve bunlardan kaçınacağını gösteriyor.

-Saksağan, çok akıllı bir kuştur ve aynadaki kendi görüntüsünü tanıyabilen nadir hayvanlardan biridir (yalnızca birkaç maymun, şişe morina yunus ve Asya fili aynada kendilerini tanıyabilmektedir).

-Sedanter bir yaşam biçimine sahiptirler,10 kilometre çapında bir alanda yaşarlar.

-Yaz boyunca ve kış boyunca yaklaşık 200 kuşun bulunduğu büyük gruplar halinde yaşarlar.

-Doğal avcıları kedi,köpek ve çeşitli kartal türleridir.

-Çiftleşme mevsimi ilkbaharda gerçekleşir.Hayatı boyunca tek eşli bir yaşam süren nadir kuşlardandır.

-Çiftleştikten 3 hafta sonra 3 ila 8 arasında yumurtlarlar.Dişi saksağan yavruların başında beklerken,erkek saksağan aileye yiyecek temin eder.Ebeveynler yavrulara kendi hayatlarını idame ettirecek hale gelene kadar bakarlar.

-Yavru saksağanlar 3-4 haftalıkken uçmayı öğrenir.

-Bir saksağan vahşi doğada 5 yıla kadar yaşayabilir.

-İngiltere ve İrlanda'daki saksağan sayıları son 35 yılda dört kat artmıştır.

Paylaş |                      Yorum Yaz - Arşiv     
421 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın