• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
KAZLAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 kazlar hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Kazlar, Anatidae familyasında bulunan kuşlardır. Aynı ailede bulunan ördekler ve kuğularla yakından ilişkilidirler.

-Dünyada yaklaşık 30 kaz türü vardır.Bu kazlara Dünyanın her yerinde rastlamak mümkün.

-Vahşi doğada, kazlar düşük bataklıklar, nehir vadileri, haliç ve ıslak otlaklarda ve denizlerde yaşarlar.Mevsime bağlı olarak adalara göç edebilirler.

-Evcil kanatlı kazlar çimenlik mera üzerinde çiftliklerde yetiştirilirler.Barınak olarak genelde kulübelerde yaşarlar.

-Vahşi doğada 10 ila 25 yıl arasında bir ömürleri var. Yerli kazların ortalama ömrü yaklaşık 20-25 yıldır; ancak bir takım kaz türlerinin daha uzun süre yaşadıkları bilinmektedir.

-Uzunlukları  60 ila 120 santimetre arasında değişir .Ve 83-185 santimetrelik  bir kanat açıklıkları vardır. Ağırlıkları 1.5 ila 12 kg arasında olabilmektedir.

-Kazlar muazzam derecede toplumsal hayvanlardır. Ve sürülerdeki ilişkileri hem şaşırtıcı hem de eğlencelidir.

-Kaz türlerinin büyük çoğunluğu göç etmeye yabancı değildir.Rutin ve düzenli olarak göç ederler.

-Göç eden kazlar her mevsimde 5,000 kilometre uçabilmektedirler.

-Göç eden kazlar, rüzgar direncini en aza indirgemek ve enerji tasarrufu yapmak için V şeklinde bir oluşumla uçarlar. Bu oluşum aynı zamanda uzun yolculuklar sırasında kazların birbirine yakın kalmasını sağlar.

-Gece, göç ederken saatte yaklaşık 65 kilometre ortalama hızıyla uçarlar,ancak güçlü bir rüzgar yakalarlarsa hızlarını saatte 110 kilometreye  kadar arttırabilirler.

-Asya'da Bar-başlı Kazlar (Anser indicus) düzenli olarak Himalaya Dağları'ndan,  sıcaklıkların -50 ° C'ye düştüğü 9.375 metrelik bir yükseklikte Everest zirvesine uçarlar.

-Kuşlar, iletişim halindeyken uçuş süresince ses çıkarır. Ve sürüyü "V" formasyonunu korumaya teşvik eder.

-Yılda bir kez, erişkin kazlar tüy dökme ve kuyruk tüylerini kaybedecek ve buna da tüy dökme deniyor. Yeni tüyler gelene kadar uçamazlar. Bu tüy dökme dönemi 30 ila 45 gün sürer. Kazlar, yırtıcılardan kaçabilmek için tüy dökme  mevsiminde suyun yakınında olmaktan hoşlanırlar.

-Kazlar öncelikle otoburdur ve genellikle kök, yaprak, sap ve filiz gibi bitki materyalleriyle beslenirler.Çiftlikte beslenen kazların ana besin maddesi genellikle buğdaydır.Bunun dışında küçük böcek,mısır,pirinçle de beslenebilirler.

-Kazlar çok sadık hayvanlardır. Tek eşlidirler. Partnerleri ve yavruları için çok koruyucudırlar. Bir kazın eşi veya civcivleri hastalanır veya yaralanırlarsa, kış yaklaşırken grubun diğer kazları güneye uçtuğu halde yanlarında kalıp,ailesini terketmeyi reddedeceklerdir.

-Kazlar için çiftleşme mevsimi, Mart ve Aralık ayları arasında olup kazlar orijinal doğum alanlarına dönerler ve yuvalar yapar. Yuvalama mevsimi boyunca, kazlar genellikle çiftler halinde seyahat eder. Kazlar 12 yumurta bırakır ve kuluçka süresi 28 ila 35 gün arasında değişir.

-2-3 aylıkken uçabilirler.Yıl boyunca ailelerinin yanında kalan kazlar 1 yıl sonra sürü oluştururlar.Üreme mevsimi sonunda ailelerinden ayrılmayan nadir kuş türlerindendir.

-Kazların doğal yırtıcıları arasında kurtlar, kartallar, ayılar, rakunlar ve tilkiler bulunur.Yumurtalarıysa daha savunmasız olduklarından daha çok doğal avcı tarafından tehdit edilmektedir.
  
14019 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın