• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
GERGEDANLAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 gergedanlar hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Gergedanlar Rhinocedatidae familyasında bulunurlar.

-IUCN statüsünde siyah,cava ve sumatra gergedanının nesli tükenme tehlikesi altındadır.

-Beyaz gergedanın nesli tükenme tehlikesi altına girmek üzere,Hint gergedanının durumuysa kritiktir.

-Vücut uzunlukları 2.5 metreyle 4 metre arasında değişmektedirler.

-Bir gergedanın ulaştığı maksimum hız 55 kilometre/saattir.

-Herbivor bir beslenmeye sahiptirler.Çimenli ovalar, yağmur ormanları ve bataklıklarda yaşarlar.

-Gezegenimiz Afrika'da yaşayan siyah gergedan ve beyaz gergedan ve Afrika'nın tropikal ormanları ve bataklıklarında yaşayan Sumatra, Cava ve Hint gergedanları olmak üzere beş tür gergedana ev sahipliği yapar. 

-Bu müthiş hayvanlar dev boynuzlarıyla tanınıyor.Dolayısıyla "rhinoceros"(gergedan) kelimesi de "boynuz burun" anlamına gelmesini de şaşırtıcı bulmamak gerekir.

-Bu inanılmaz canlılar dünyanın en büyük hayvanlarından bazılarıdır! Beş türün en büyüğü, beyaz gergedan, 1.8 metreye kadar büyüyebilen ve 2.500 kilogram kütleye sahip  30 adam kütlesine eşdeğerdir.

-Büyük boyutlarına ve gücüne rağmen, bu iri hayvanlar yiyecek için diğer hayvanları avlamazlar. Onlar otoburlardır ve bunun yerine geceleri, şafak vakti ve alacakaranlıkta bir sürü çim ve bitkiyle beslenmeyi severler.

-Günün sıcağında, bu görkemli memelileri gölgede uyurken veya serinlemek için çamurlu havuzlarda bulabilirsiniz.Aslında çamuru çok severler. Çamur ciltlerini güçlü güneşten korur (doğal güneş ışığından koruması gibi) ve böcek ısırıklarını da önler.

-Gergedanlar yalnız hayvanlardır.Ve birbirleriyle rekabet halindedirler.Fakat nadir de olsa beyaz gergedanlar sürüler halinde gezebilirler.Bu sürüler genelde dişiler ve yavrularından oluşur.

-Genelde yakın dostları sığır kuşlarıyla takılırlar.Sığır kuşları gergedanların üzerindeki parazit böceklerle beslenir.Ve de olası bir tehdit olduğunda onları uyarırlar.

-Büyük bedenleri ve boynuzlarından dolayı doğal avcıları yoktur.Bununla beraber çok kolay korkarlar.İç güdüleri çok kuvvetlidir,onları korkutan şeyin bir tehdit ya da zararsız bir şey olduğunun kolayca farkına varabilirler.

-Ne yazık ki, 20. yüzyılın başında 500.000'e yakın gergedan Dünya'da bulunurken ne yazıkki bugün vahşi doğada sadece 29.000 gergedanın kaldığı tahmin ediliyor. Bu güzel hayvanlara yönelik ana tehdit, yasadışı avlanmadır; çünkü boynuzları, özellikle de Asya'da geleneksel halk tıbbında kullanılmaktadır.Bunun dışında zevk için avlanmalarda da odak konumundalar.

-Boynuzları aynı bizim tırnak ve saçımızda da bulunan keratin proteininden oluşur.

-Beyaz gergedan aslında gri renktedir.

-Gergedanlar 15-16 aylık bir gebelik dönemi geçirirler.Yavru gergedanlar 3 yıl boyunca ebeveynleriyle beraber yaşar.

-Gergedanların 50 milyon yıldır Dünya'mızda olduğu düşünülüyor.

kaynak:National Geographic
  
9793 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın