• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
RAKUNLAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 rakunlar hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Rakunlar küçük köpekler kadar büyüktür.60 ila 95 santimetreye kadar büyürler.1.8 ila 10.4 kilogram kütleye ulaşabilirler.(National Geographic'e göre)

-Rakunlar Kuzey ve Orta Amerika, Avrupa ve Japonya'da bulunur. Çevreye çok çabuk adapte olabilirler. Bu yüzden çok çeşitli iklim ve yaşam alanlarında yaşıyorlar. New Hampshire Public Television'a göre, ağaçlar veya mağaralarda genellikle dens adında evler yapıyorlar,bunun yanısıra insanlar tarafından terk edilen yerlerde de rakunlara rastlanabilmektedir.

-Rakunlar insan alanlarını evlerine dönüştürmekten çok mutlu olmasına rağmen, insanlar tarafından yaklaşıldığında kısır olabilirler. İnsanlar Topluluğa göre, insanlar kuzu, yuvarlak solucan ve leptospirozun taşıyıcıları oldukları için, rakunlarına yaklaşırken  temkinli olmalılar. Çoğu uzman insanların rakun beslemesini(yaklaşmasını ) önermez.

-Rakunlar çok sosyal canlılar değildir.Gece aktif hayvanlardır.Gün boyunca uyurlar.Kış boyunca daha fazla uyku eğiliminde olurlar, ancak geleneksel anlamda uyku moduna girmezler. Vücutları yağ depolarken  sadece uyurlar. Michigan Üniversitesi Hayvan Çeşitlilik Webine (ADW) göre kış boyunca vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 50'sini kaybediyorlar.

-Omnivordurlar.Diyetteki bitki örtüsü, kiraz, elma, meşe palamudu, çilek, şeftali, narenciye, erik, vahşi üzüm, incir, karpuz, kayın fındık, mısır ve cevizden oluşur. ADW'ye göre, et konusunda, rakunlar omurgalılardan daha fazla omurgasız hayvan tüketiyorlar. Bazı rakunların en sevdiği hayvanlardan bazıları kurbağa, balık, kerevit, böcekler, kemirgenler ve kuş yumurtalarıdır.

-Dişiler 60 ila 73 gün arasında bir gebelik süresinden sonra bir ila yedi yavru Dünyaya getirirler.

-Hayatlarının ilk iki ayı boyunca, bebekler evlerinde yaşar ve 7 ile 16 hafta arasında sütten kesilirler. 12 hafta sonra, Balık ve Vahşi Yaşam Bakanlığına göre, bir anda bütün gece boyunca annelerinden uzaklaşmaya başlayacak. 8 ila 12 aylıkken tamamen bağımsız hale gelirler. Rakunlar 2-3 yıl vahşi doğada yaşar.

-Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) 'na göre, pigme rakunları kritik derecede tehlikede. Pirinç rakunları, vahşi doğada kalan 250 olgun bireyden azına sahip olabilir ve IUCN, yavrular dahil olmak üzere toplam nüfusun yalnızca 323 ila 955 olduğunu tahmin etmektedir. Diğer rakun nüfusu şu anda nesli tükenmek üzere değildir.

-Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre rakun ABD'de kuduz virüsünün başlıca taşıyıcılarından biri olarak kabul edilmekle birlikte, rakun ısırığı sonucu kuduz hastalığından yalnızca bir kişi hayatını kaybetmiştir.

-Bir teori, PBS Nature'a göre rakunların gözleri etrafındaki siyah maske göz kamaşmasını önlemeye ve gece görüşüne yardımcı olmasına neden oluyor.

-Rakunların ön pençelerinde insan ellerine çok benzer şekilde hareket eden beş ayak parmağı vardır.

kaynak:  https://www.livescience.com/52655-raccoons.html


Paylaş |                      Yorum Yaz - Arşiv     
916 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın