• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
İLK TELESKOP,TELESKOPUN TARİHÇESİ-İCADI
teleskobun tarihçesi,ilk teleskop

-1609 yılında Galileo adında bir İtalyan fizikçi ve gökbilimci bir teleskopu gökyüzüne yönelten ilk kişi oldu. Bu teleskop küçüktü ve görüntüler bulanık olmasına rağmen, Galileo ayda dağlar ve kraterleri gözlemledi, ayrıca gökyüzünde aralıksız dağılmış ışık şeridi - daha sonra Samanyolu galaksimiz olarak tanımlandı - gözlemlemiştir.

-Galileo'dan sonra, Sir Isaac Newton'un zamanından  da sonra, astronomi daha büyük ve daha karmaşık teleskopların bir sonucu olarak gelişti. Gelişen teknoloji ile gökbilimciler birçok soluk yıldızı ve yıldız mesafelerini hesapladılar. 19. yüzyılda, spektroskop olarak adlandırılan yeni bir alet kullanarak gökbilimciler, gök cisimlerinin kimyasal bileşimi ve hareketleri hakkında bilgi toplamışlardır.

-Yirminci yüzyıl gökbilimcileri, daha büyük ve daha büyük teleskoplar geliştirdiler ve daha sonra, uzaya ve zamandan uzak mesafelere bakabilen uzmanlaşmış araçlar geliştirdiler. Sonunda, büyüyen teleskoplar, tümüyle Dünya atmosferi yüzeyinden görüşümüzü geliştirmiştir.

-Bir dahaki sefere gece gökyüzüne baktığınızda, parlayan bir yıldızı görür gibi olursunuz. Fakat gerçekten parıldıyor mu? Gözümüzün parlayan bir yıldızı gibi görünen şey, aslında, Dünya atmosferi tarafından çarpıtılmış veya bükülmüş sabit bir yıldız ışığı gibidir. Bu çarpıklığın görsel etkisi, bir bardak suya bakmak gibidir.

Burada yeryüzündeki atmosfere bakacak olan teleskoplar atmosferimizin görsel numaralarına da eşit derecede savunmasızdır.

Bu nedenle dünyanın dört bir yanındaki gökbilimciler, bir uzaydan gözlem yapmayı hayal ediyorlardı - ilk olarak gökbilimci Lyman Spitzer tarafından 1940'larda önerilen bir konsept. Dünya atmosferi üzerindeki bir konumdan, bir teleskop, yıldızlar, galaksiler ve uzaydaki diğer nesnelerden gelen ışığı absorbe etmeden veya çarpıtmadan önce tespit edebilecekti. Bu nedenle, görüş, yeryüzündeki en büyük teleskoptan bile daha keskin olurdu.

1970'lerde Avrupa Uzay Ajansı ve Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi birlikte Hubble Uzay Teleskobunu tasarlamak ve oluşturmak için birlikte çalışmaya başladı. 25 Nisan 1990'da uzay mekiği Discovery'de bulunan beş astronot, hevesle beklenen teleskobu Dünya yüzeyinden yaklaşık 600 km (600 km) yörüngede konuşlandırdı. Bu dağıtım ve daha sonra, Hubble'ın verdiği benzeri görülmemiş imgeler, 50 yıldır süren hayallerin gerçekleştirilmesini ve dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları, mühendisler, müteahhitler ve kurumlar arasındaki yirmi yıldan fazla özel işbirliği sergilendi.

Hubble'ın önemli misyonu bir gün gelecekte sona erecek. Ancak teleskopun nihai emekliliği, rakipsiz görüşümüzün sonunu işaret etmeyecektir. Aksine,bu yeni bir başlangıcın ​​işaretidir - ( daha da şaşırtıcı keşifler ve uzaydan görüntüler) Çünkü Hubble'ın halefi vardır. Şu anda tasarlanmakta olan Yeni Nesil Uzay Teleskobu (NGST) 2008'in başında piyasaya sürülebilecek. (ÖNEMLİ BİLGİ:Kaynağımızda 2008 yılında piyasaya sürüleceği söylenmiş fakat 2017 sonu itibariyle baktığımızda James Webb uzay teleskopu ekim 2018 yılında 15 devletin katkısıyla NASA önderliğinde devreye girecek!!!)
Evrenin başlangıcına doğru geri dönmek için NGST, elektromanyetik spektrumun orta kızılötesi kısmında gözle görülür gözlemler yapacaktır. NGST kızılötesi dalga boylarında çalışacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle dedektörleri ve teleskop optiklerini olabildiğince soğuk tutmak önemlidir (teleskoptan gelen fazla ısı istenmeyen "arka plan gürültüsü" yaratacaktır). Buna ek olarak, NGST'in daha büyük birincil ayna, Hubble'ın ışık toplama kabiliyetinin 10 katını verecektir.

kaynak:  https://www.nasa.gov/audience/forstudents/9-12/features/telescope_feature_912.html
  
3354 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın