• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
KİRPİLER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 kirpiler hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Kirpi, küçük, gece gezen bir eski dünya memelisidir ve kendisini savunmak için  topa dönüşmesine yardımcı olan  dikenli ve kısa bacaklara sahiptir.

-Avrupa, Asya ve Afrika'nın bir bölümünde ve Yeni Zelanda'da bulunan 5 cinste 17 tür kirpi vardır.

-Kirpi çölden ormana ve ötesine kadar çok farklı yaşam alanlarında yaşayabilir!

-Kirpi'nin ömrü vahşi doğada 3 ila 8 yıl arasında, çevre şartlarından izole durumda(örnek olarak hayvanat bahçesi) 10 yıldır.

-Türlere bağlı olarak,uzunluğu 10 ila 30 santimetre arasında değişkenlik gösterir.

-Türlere bağlı olarak kütleleri 155 ila 1.584 gram arasında değişir.

-Kirpilerin rengi  beyaz veya açık kahverengi ile siyah arasında olabilir, çeşitli tonlar, tüyler boyunca bantlarda bulunur. Göbekleri, yüzleri ve boynu kaba kıllarla kaplıdır. Bazı kirpilerin gözleri boyunca koyu kahverengi veya siyah bir maske vardır.

-5 parmakları vardır,ayakları küçük ama oldukça kuvvetlidir.

-Çoğu memelinin yumuşak ve kürklü kılları vardır. Ancak bir kirpinin  sırtındaki kıllar kalın bir örtü tabakasını oluşturur. Bu kıllar saçlarımız, tırnaklarımızda da bulunan keratin içerir.

-Tehdit edildiklerinde  dikenleri düz bir çizgide dik durur ve bu da  bedenlerini sivri ve keskin kılar.

-Yaklaşık 5,000 - 7,000 arasında diken bulundururlar. Her bir dikenin ömrü yaklaşık bir yıldır.Sonra dışarı atılır ve yenisi büyür.

-Bazı kirpiler toprağın 50 santimetre derinliğine kadar yuvalarını kazar. Diğerleri ölü yaprakları, otları ve dalları olan yuvalar yapmayı tercih eder. Çöl kirpileri kayalar arasında gizlenmek ya da çöl ısısından kaçmak için kendisini kum içine sokar. Asya'da, uzun kulaklı kirpi sıklıkla kaplumbağalar, tilkiler, armadillolar ve su samurlarının bıraktığı yuvaları kendi yuvalarına dönüştürür.

-Kirpi soğuk iklimlerde kış uykusuna yatmaktadır. Çöllerde aestenasyon gibi benzer bir süreçte ısınmadan ve kuraklıkla uyurlar. Daha sıcak bölgelerde yıl boyunca aktif kalırlar.

-Kirpi geceleyin aktiftir, geceleri dışarı çıkar ve 18 saat boyunca bütün gün uyurlar.

-Yiyecek ararken, işitme ve koku duyularını kullanırlar.Çünkü gözleri gece görüşü için uyarlanmış olsa da görme yetileri zayıftır.

-Kirpi, insektiv (böcek yiyen) olarak sınıflandırılır, ancak çok miktarda böcek, yumuşakça (solucan ve salyangoz) küçük hayvanlar ve bitki örtüsü, meyve ve yeşillikleri de  vahşi ortam koşullarında yiyebilir.Bu konuda çok fırsatçı olarak görülürler.

-Yalnız yaşarlar,sadece çiftleşmek amacıyla bir araya gelirler.

-Kirpilerin gebelik süresi yaklaşık 35 gündür.

-Türlere bağlı olarak, yavru kirpilerin sütten kesilmesi 6 ila 13 hafta sürer. Hazır olduklarında, anneleri yeni yaşamlarına yalnız bir kirpi olarak başlamaları için onları bırakır.

-Çeşitli orman türleri, farklı avcılar tarafından avlanır: orman kirpisi, esasen kuşlara (özellikle baykuşlara) ve güvercinlere avlanırken, uzun kulaklı kirpi gibi daha küçük türler tilki, kurt ve mongooz(kuyruksürengillere) avlanır.

-Kirpi, günde 3 kilometreye kadar hareket edebilir ve saniyede 2 metreye kadar bir hızda hareket edebilirler.

-Çöldeki kirpiler akrep yemek istediğinde kuyruğundaki tutamaçtan ısırmalıdır.Aynı zamanda belli kirpi türleri yılanlarla da beslenir.

-Sıçanlar ve fareler gibi kirpiler de  yalnızca hayvanın kas sistemindeki erinasin proteini vasıtasıyla yılan zehirine karşı doğal bir bağışıklığa sahiptir ancak bu bileşen sadece küçük miktarlarda bulunur ve bir ısırık  hala daha ölümcül olabilir.

-Kirpi birçok kültürde besin kaynağıdır. Kirpi Mısır'da yenildi ve Geç Orta Çağ'ın bazı tariflerinde kirpi eti kullanılmıştır.

-Bir video oyun karakteri olan mavi kirpi sonic SEGA tarafından ilk kez 1991 yılında tanıtılmıştır.

-Kirpi geleneksel tıp ve büyücülük için Avrasya ve Afrika'da ticaret aracı olarak görülüyor.


kaynak:  http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-hedgehog/
  
15485 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın