• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
BUKALEMUN HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 bukalemunlar hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Bukalemunlar, erkek Brookesia micra'sından (dünyanın en küçük sürüngenlerinden biri uzunluğu yaklaşık 15 milimetre) erkek Furcifer oustaleti cinsine (boyu yaklaşık olarak 68.5 santimetre) değişen uzunluklara sahip olabilirler.

-Dilleri vücutlarının yaklaşık 1.5-2 katı uzunluğundadır.Ve eğer av uygun mesafedeyse dilleri ava 0.07 saniye gibi inanılmaz bir sürede ulaşır.

-Dillerinde emici özel kapsüller bulundururlar.Bunlar avlarını yakalayıp, dillerini geri çekmelerinde etkilidir.

-Bukalemun bir çeşit kertenkeldir. Afrika, Güney Avrupa, Güney Asya ve Sri Lanka'da çoğunlukla Madagaskar'da (tüm türlerin yarısından fazlası yaşamaktadır) bulunabilen yaklaşık 160 türden bukalemun türü var.Bunların sadece 59'u  Madagaskar dışında yaşar.

-Bazı bukalemun türlerinin, habitat kaybı ve yıkımı nedeniyle, hayvan olarak satıldığı için nesli tükenmek üzeredir.

-Bukalemunların birbirlerinden ayrı olarak hareket edebilecekleri ve 180 derecelik görme alanı elde edebilecekleri benzersiz gözleri vardır. Bu yolla bukalemun aynı anda iki farklı yönde izleyebilir ve karşı taraftaki nesneleri tespit edebilir. Gözler dönme ve birlikte hareket ederek 360 derece görsel alan sağlar.

-Bukalemun çok iyi görme yeteneğine sahiptir ve 5 ila 10 metre uzaktaki küçük böcekleri tespit edebilmektedirler. Ayrıca morötesi ışınları da görebilirler.

-200 - 600 Hz frekans aralığındaki sesleri algılayabilirler.

-Çoğu insan bukalemunların renklerini çevreye uyum sağlamak için değiştirdiğine inanırlar. Aslında renk değişikliği, ruhsal değişimin (kızgın ya da agresif olduğunda), sıcaklık, ışık ve nemin kendi çevrelerindeki sonucudur.

-Renk değişikliği için kullanılan pigmentlere sahip hücrelere kromatoforlar denir.

-Genellikle cırcır böceği,çekirge ve değnek çekirgeleriyle beslenirler.

-Bukalemunlar sosyal hayvanlar değillerse bile, ultraviyole ışığa maruz kaldıklarında bir arada kalmaya ve hatta daha yoğun bir çiftleşmeye meyillidirler.

-Bukalemun yerdeki yuvalara yumurta bırakır. Yumurtanın sayısı türe bağlıdır ve 6 ila 24 arasındadır. Kuluçka zamanı da 6 ay ila 2 yıl arasındadır. Bazı türler kuluçka dönemine kadar rahimde yumurta taşırlar.

-Yeni doğmuş bukalemunlar yetişkinlerin minyatür versiyonu gibidir.Ve doğdukları andan itibaren bağımsız yaşam için yeteneklidirler.

-Çevre etkilerinden uzak bir ortamda (hayvanatbahçesi, teraryum gibi) 10 yıldan fazla bir süre yaşayabilirler.


kaynak:  http://www.softschools.com/facts/animals/chameleon_facts/77/
  
7425 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın