• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
AĞAÇKAKAN HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 ağaçkakan hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Dünya çapında yaklaşık 200 farklı ağaçkakan türü vardır.

-Avustralya, Yeni Gine, Yeni Zelanda, Madagaskar ve aşırı kutup bölgeleri hariç dünyanın her yerinde yaşıyorlar.

-Çoğu ağaçkakan türünün ormanlarda veya ormanlık alanlarda yaşadığı, ancak birkaç türün kayalık tepeler ve çöller gibi ağaçsız bölgelerde yaşadığı bilinmektedir.

-Ortalama ömrü türlere bağlı olarak vahşi doğada 4 ila 12 yıl arasında değişir.

-Dünyadaki en büyük iki ağaçkakan, emperyal ağaçkakan ve fildişi fidan ağaçkakanıdır, ancak her ikisinin de soyu tükenme tehlikesi altındadır. En büyük teyit edilmiş ağaçkakan, 48-58 santimetre  uzunluğunda ve 360-563 gram olup büyük tüy ağacı ağaçkakanıdır. (Mulleripicus pulverulentus)

-En küçük ağaçkakan türü, 7,5 santimetre uzunluğundaki bar göğüslü piculet'tir (Picumnus aurifrons) ve kütlesi 8 ila 10 gram arasında değişir.

-Ağaçkakanlar için en yaygın tüy renkleri siyah, beyaz, kırmızı ve sarı renklerdir. Birkaç türün renkleri portakal, yeşil, kahverengi, kestane ve altınlara sahiptir. Parlak renkler genelde baş, boyun veya sırtın üstünde görülebilecekleri gösterişli lekelerdir.

-Ağaçkakanlar, ağaçlar üzerinde delme ve  yiyecek çıkarmak için uzun yapışkan dillere ve güçlü gagalara sahiptirler.

-Ağaçkakan dilinin uzunluğu 10 santimetre  uzunluğunda olup, gagasının uzunluğunun 3 katıdır.

-Ağaçkakanın diyeti  canlı ve ölü ağaçlardan ve diğer eklembacaklılardan alınan böceklerden ve kurtçuklarından, ayrıca canlı ağaçlardan meyve, fındık ve öz saptan oluşur.

-Ağaçkakanlar çok antisosyal kuşlar olup, kendi türlerine karşı da çok agresif olabilirler.

-Diğer kuşlarla karşılaştırıldığında, çoğu ağaçkakan türünün belirgin bir uçuş şekli vardır. Uçuşu birkaç hızlı kanat atımından oluşur ve ardından ağaçkakan kanatları yayılmak yerine vücutlarına sıkıştığında hızlı bir kayma izler.

-Kuşun boynundaki güçlü, yoğun kaslar, tekrar tekrar başını fırlatması için güç verir. Ancak kafatasında, kuşu incitmekten alıkoyan ekstra kaslar var. Bu kaslar beyin için koruyucu bir kask gibi davranıyor.

-İnsan beyninin aksine, ağaçkakan beyni kafatasındaki kaslar ve sıkışabilir bir kemik tarafından sıkıca kapatılır. Bu, kuş ağaç gövdesini gagalamaya başladığında, ağaçkakan beyinini sallar.

-Ağaçkakan saniyede 20 kez gagalama yapabiliyor. Bu günde 10,000 ila 12,000 arasında gagalama yaptığı anlamına geliyor.

-Bir ağaçkakan yıl boyunca aynı bölgede yaşar.Ve bu konuda çok ısrarcıdır.Çok önemli bir tehdit olmadığı sürece yuvasını terk etmez.

-Ağaçkakanlar tekeşli kuşlardır. Hem erkek hem de dişi ağaçta yuva hazırlarlar. Dişi 2 ila 5 yumurta arasında yapar.Kuluçka süresi 11-14 gün sürer. Yavruların  yuvadan ayrılmaya hazır olması yaklaşık 18-30 gün sürer.

-Ağaçkakan için başlıca tehditler yırtıcı hayvanlarıdr. Vahşi kediler, tilkiler, yılanlar ve büyük kuşlar bunlar arasında bulunur.

-Woody Woodpecker, akrilik ağaçkakanından esinlenen ve ayrıca Walter Lantz animasyon stüdyosu tarafından üretilen ve Universal Pictures tarafından dağıtılan tiyatro kısa filmlerinde ortaya çıkan yığılmış ağaçkakanını candıran, antropometrik animasyonlu bir ağaçkakan çizgi filmidir.

-Birçok ağaçkakan türünün  yaşam alanlarının parçalanması nedeniyle soyu tükenme tehlikesi altındadır.

kaynak:  http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-woodpeckers/
  
8348 kez okundu

Yorumlar

ardıç kusu     20/03/2018 21:45

herbiri çoooooooooooooooooooooooooooooook güzeller ALLAH hepsini özene bözene yaratmış...
Misafir -

ardıç kusu     20/03/2018 21:40

herbiri çoooooooooooooooooooooooooooooook güzeller ALLAH hepsini özene bözene yaratmış...
Misafir -