• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
JÜPİTER GEZEGENİ HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 jüpiter gezegeni hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

Jüpiter gezegeni Güneş'e uzaklık bakımından  beşinci gezegen olup, güneş sistemindeki diğer gezegenlerin toplamından iki buçuk kat daha büyüktür.

Jüpiter, Güneş Sistemi'nin devi olup, Dünya'nın kütlesinin 300 katından daha fazla bir kitleye sahiptir .Ve Yunanlılar tarafından Zeus olarak bilinen eski Roma gökyüzü tanrısı Jüpiter'den sonra çağrılır.

Jüpiter, güneş sisteminde dördüncü en parlak nesnedir. Sadece Güneş, Ay ve Venüs daha parlaktır. Dünya'dan çıplak gözle görülebilen beş gezegenden biridir.
Jüpiter'in kendi ekseninde dönmesi yalnızca 9 saat 55 dakika sürer. Bu, Jüpiter'deki bir günün 10 saatten daha kısa sürede olduğu anlamına gelir. Hızlı dönüşü gezegenin ezilmesine ve ekvatorda Kuzeyden Güneye daha geniş olmasına neden oluyor.

Jüpiter, Güneş Sisteminde yerçekiminin en güçlü çekiş gücüne sahip olan gezegendir. Jüpiter'in yüzeyinde durabilseydik, Dünya üzerinde tartıldığımız ağırlığın  üç katı kadar daha ağır olurduk. Yerçekiminin daha güçlü bir çekişe sahip olduğu Güneş Sistemindeki tek nesne Güneş'tir.

Jüpiter'in uydusu Ganymede, güneş sistemindeki en büyük uydudur. Jüpiter'in uydularına aynı zamanda Jov uyduları da denir; bunlardan en büyüğü Ganymeade, Callisto, Io ve Europa'dır. Ganymeade, Merkür gezegeninden daha büyük hale getirerek 5.268 km boyunda ölçülüyor.

Toplam 63 uydusu vardır, bunların dördü küçük bir teleskop ile kolayca gözlemlenebilecek kadar büyüktür.

Jüpiter'in uydularını keşfeden ve gözlemleyen ilk kişi Galileo'ydu (1564-1642).

Jüpiter, Güneş'i her 11.8 Dünya yılında bir kez yörüngesinde geziyor.

Yeryüzündeki bakış açımızdan, yavaş yavaş gökyüzünde hareket ediyor ve aylarca bir takımyıldızdan diğerine geçiyor gibi görünüyor.

Jüpiter'in çok güçlü bir manyetik alanı vardır. Bu, Dünya'da bulunan manyetik alandan yaklaşık 14 kat daha güçlüdür - güneş sistemindeki herhangi bir gezegenin en büyüğüdür.

İnsana öldürücü etki yapacak zehirli gazların yoğun, renkli bulutları Jüpiter'i kuşatır. Gezegenin çabuk eğilmesi atmosferi çırparak gezegenin etrafında bantlar yaratıyor.

Jüpiter'in merkezinde, binlerce kilometrelik hidrojen ve helyum gazı ile çevrelenmiş sıvı bir metal okyanusu (metalik hidrojen) var.

JüpiterJüpiter'in Büyük Kırmızı noktası olarak bilinen büyük bir kırmızı noktası vardır. Kırmızı nokta,
350 yıldan beri Jüpiter'in üzerinde devam ediyor. Bu fırtınanın içerisindeki rüzgarlar 435 km / h (270 mp / saat) hızlara ulaşıyor.

Jüpiter Güneş Sistemi'nin elektrikli süpürgesidir. Dünya için bir çarpışma rotasında olabilecek kuyruklu yıldızlar, asteroitler ve göktaşlarını emmektedir.

Sekiz uzay aracı Jüpiter.Pioneer 10 ve 11'i, Voyager 1 ve 2'yi, Galileo, Cassini'yi, Ulysses'i ve Yeni Ufuklar misyonlarını ziyaret etti. Juno görevi Jüpiter'e gitmiş ve Temmuz 2016'da gelmiştir.

Jüpiter'in ilk kaydedilmesi  M.Ö. 7 ya da 8inci yüzyılda eski Babiller'e dayanıyor.

kaynak:  http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-jupiter/
  
4338 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın