• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
ARNAVUTLUK HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 arnavutluk hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

Resmi olarak Arnavutluk Cumhuriyeti olarak bilinen Arnavutluk, Güneydoğu Avrupa'da bir ülke ve parlamento cumhuriyeti. Arnavutluk'taki bu ilginç gerçekleri, tarihi, coğrafyası, insanları, kültürü, ekonomisi ve gelenekleri hakkında bilgi edinelim.

Arnavutlar Arnavutluk dışında daha yaşıyor. Kosova, Makedonya, Karadağ, Yunanistan, Türkiye, İtalya, Almanya, İsviçre, İsveç ve Birleşik Devletlerin Arnavut vatandaşları var.

 Kendi ülkenizin dışında kaç Arnavut yaşıyor biliyor musunuz? Cevap yaklaşık 7-10 milyon.

 Ülkedeki ulaşım az gelişmiş. Ülkede sadece dört havaalanı var ve sadece 677 km'lik demiryolları var. Toplam 18.000 km'lik kara yolu var, bunlardan sadece 7000 km'si döşenmiştir. Otobüsler bol, ancak programlar sabit değil. Yolculuk için geçerli olan yolculara güvenemezsiniz.

 Ülkenin insanları kötü ruhları ortadan kaldırmak için evlerden ve binalardan asıyor.

 Yaklaşık 480.000 etnik Arnavut mülteci, komşu Kosova'daki savaş nedeniyle 1999 yılında Arnavutluk'a girdi. Bu akın, ülkenin kaynaklarını zorladı.

 Arnavutluk ücretsiz ilk ve orta öğretim sağlar.

 Arnavutluk, orta gelirli bir ekonomidir. Hizmet sektörü ülke ekonomisine hâkim, bunu sanayi ve tarım sektörleri izlemektedir.

"Shqipëri" Arnavutluk'a halkı tarafından verilen addır.

 Kartal Arnavutların ulusal ve etnik sembolüdür. Sembol, 1190'dan kalma bir oymacılıkta görülüyor.

 Arnavutluk'un şu andaki bayrağı, kırmızı arka plan üzerinde siyah, iki başlı bir kartal taşıyor.

Xarrë ve Dajt köylerinde ülkede insan varlığının ilk izlerini içerdiği tespit edildi.
 Ardiaei, Arnavutluk'taki en güçlü kavimlerden birinin adı.

 Lazarat köyü Arnavutluk'un başkentidir. Köy, Avrupa'da esrar ihracatının en büyük bölgesidir.

 Arnavutlara sürat tekneleri kullanılması yasaklandığını bilmekten şaşkın olabilirsiniz. Sürat tekneleri Arnavutluk'tan İtalya ve Yunanistan kıyılarında insan ve uyuşturucu kaçakçılığı için kullanıldı.

 Birçoğunun  garibine gidecek bir bilgi daha Arnavutluk, 1991'den önce üç milyonluk bir nüfusa sahipti. O sırada komünist yönetimde özel araç yasadışıydı.

 Ülkenin başkenti Tiran'daki sokakları geçerken dikkatli olun. Her yere bakın ve sokakları dikkatlice geçin. Caddeyi geçmek, ülkede bir sanattır.

 Arnavut polis memurlarının her an tetikte olduğu düşünülüyor. Bu, polislerin arabaları durdurduğu yollarda fark edilebilir.

 Bu aynı zamanda, Arnavutluların kötü yol koşullarından bahsetmemek için, çok zayıf sürüş becerilerine sahip olmaları ile çakışabilir. Ülkeyi ziyaret ederken ve yollarda giderken birinin biraz daha ihtiyatlı olması gerekiyor.

  Arnavutluk'un dağlık bir ülke olduğunu söyleyebiliriz. Ülke kendi toprakları içinde  %70 dağlarla kaplıdır. Biri bu gerçeği ülke genelinde gezerken kendiliğinden fark edecektir zaten.

 Arnavutluk'taki komünist rejim sırasında yaklaşık 700.000 demiryolu rayı inşa edildiği söyleniyor. Bununla birlikte, bugün itibariyle, çoğunun yıkılmış olmasına rağmen, birçoğunun eski varlığını sürdürdüğüne dahil halen birçok kanıt mevcut.

 1967'de Arnavutluk dünyanın ilk ateist devleti oldu. Bu, Enver Hoca'nın öncülüğünde gerçekleşti.

 Cinsiyete bağlı kürtaj da Arnavutluk'ta oldukça yaygındır. Aslında ülke, Dünya'da bu ameliyatı gerçekleştiren 2 kişiden 1'istatiksel olarak buradan diyebiliriz.

 Arnavutluk'un başkenti olan Tiran, birçok Avrupa başkentinin aksine McDonalds restoranlarından yoksun.

 Arnavutluk'ta insanlar akşamları yürümeyi sever. Bazı kasabalardaki bazı yollar, yerel halkın yürüyüşe çıkması için bile kapalı (güvenli bir şekilde).

 13. yüzyılda inşa edilen ve yerel olarak kala olarak bilinen Berat şehrinde bir kale var.

 Arnavutluk'taki uluslararası bir havaalanı-Nene Tereza-Rahibe Teresa'nın adını aldı.

Arnavutça evet demek için 'po' kelimesini kullanın; ve hayır demek için 'jo' kelimesini kullanın.

 Arnavutluk'un başkenti Tiran, bir düzenleme geçiriyor.


kaynak:  http://thefactfile.org/interesting-facts-albania/2/
  
4503 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın