• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
SATÜRN HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 satürn hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

Satürn Hakkında İlginç Gerçekler

Satürn çıplak gözle görülebilir. 

Güneş sisteminde beşinci en parlak nesne ve aynı zamanda dürbün veya küçük teleskop ile kolayca inceleniyor.

Satürn, Babiller ve Uzakdoğu gözlemcileri de dahil olmak üzere, kadimler tarafından biliniyordu.

Roma tanrısı Saturnus'un adını almış ve Yunanlılar tarafından Cronus olarak biliniyor.

Satürn, en yalın gezegendir.

Kutup çapı, ekvatoryal çapının% 90'ına denk geliyor; bu, düşük yoğunluğu ve hızlı dönüşümü nedeniyle. Satürn her 10 saat 34 dakikada bir güneş sisteminin gezegenlerinin herhangi birinde en kısa ikinci gününü vererek ekseninde döner.

Satürn, Güneş'in etrafında  her 29.4 Dünya yılında bir  döner.

Yıldızların zeminine karşı yavaş hareketi, antik Assurluların "Lubadsagush" lakabını kazandı. Adı "eskisinin en eskisi" anlamına gelir.

Satürn'ün üst havası bulutların bantlarına bölünür.

Üst katmanlar çoğunlukla amonyak buzudur. Aşağıda bulutlar büyük oranda su buzudur. Aşağıda soğuk hidrojen ve kükürtlü buz karışımlarının katmanları bulunmaktadır.

Satürn'ün oval biçimli fırtınaları Jüpiter'e benzer.

Kuzey kutbu çevresindeki bölge altıgen biçimli bulut desenine sahiptir. Bilim adamları, bunun üst bulutlarda bir dalga deseni olabileceğini düşünüyor.

Gezegenin güney kutbu üzerinde kasırga benzeri bir fırtınaya benzeyen bir vorteks var.

Satürn çoğunlukla hidrojenden oluşur.

Gezegene daha da yoğunlaşan katmanlarda bulunur. Eninde sonunda derin hidrojen metalik hale gelir. Çekirdekte sıcak bir iç kısım var.

Satürn, güneş sisteminde en geniş yüzüklere (bir benzetme)  sahiptir.

Satürn'ün halkaları çoğunlukla buz parçaları ve az miktarda karbonlu tozdan yapılır. Halkalar gezegenden 120.700 km'den fazla uzanır, ancak şaşırtıcı derecede incedirler: (yalnızca yaklaşık 20 metre kalınlığında)

Satürn 150 uydu  ve küçük uyduya sahip.
Hepsini dondurulmuş dünyaya benzetebiliriz. En büyük aylar Titan ve Rhea'dır. Enceladus, donmuş yüzeyinin altında bir okyanusa sahipmiş gibi görünür.

Titan, karmaşık ve yoğun azot açısından zengin bir atmosferi olan bir ay.
Çoğunlukla su buzu ve kayaçtan oluşur. Dondurulmuş yüzeyi sıvı metan gölleri ve peyzajları dondurulmuş azot ile kaplıdır. Gezegensel bilim adamları Titan'ı yaşam için olası bir liman olarak görüyorlar, ancak Dünya benzeri bir yaşam için yeterli değil.

Dört uzay aracı Satürn'ü ziyaret etti.
Pioneer 11, Voyager 1 ve 2 ve Cassini-Huygens misyonu gezegeni inceledi. Cassini, gezegende gezegen, ayları ve halkaları hakkında bilgi zenginliği gönderen Satürn'ü gezmeye devam ediyor.

Satürn'ün Yüzükleri
Güneş sistemimizdeki tüm dev gazetecilerin yüzükleri yokken, hiçbiri Satürn kadar geniş veya belirgin değil. Yüzükler Galileo Galilei tarafından keşfedildi 1610, bir teleskop ile onları gözlemledi. Yüzüklerin ilk "yakın" görünümü, 1 Eylül 1971'de Satürn tarafından uçulan Pioneer 11 uzay aracı tarafından yapıldı.
Satürn'ün yüzükleri, minik toz tanelerinden dağlar gibi büyük nesnelere kadar değişen milyarlarca parçacıktan oluşur. Bunlar, asteroid kuyrukluyıldızlarından veya aylardan geldiği düşünülen, gezegene ulaşmadan önce parçalanan buz parçaları ve kaya parçalarından oluşur.
Satürn'ün yüzükleri, bulma sırasına göre alfabetik olarak (Satürn'den dışarıya, D, C, B, A, F, G ve E) oluşan 7 gruba ayrılır. F halkası, Satürn'ün aylarından ikisi olan Prometheus ve Pandora tarafından tutulur ve bunlara 'çoban ayları' denir. Diğer uydular, yüzüklerde bölünmeler oluşturmaktan ve bunları çevrelemekten sorumludurlar.
Satürn'ün Atmosferi
Satürn'ün atmosferi başta hidrojen (% 96) ve helyum (% 3) olmak üzere diğer maddeler, metan, amonyak, asetilen, etan, propan ve fosfinden oluşur. Üst atmosferdeki rüzgarlar saniyede 500 metre hızlara ulaşabilir; bunlar, gezegenin içinden yükselen ısı ile birleşince sarı ve altın bantlara neden olur.

kaynak: http://space-facts.com/saturn/
  
8255 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın