• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
LALELER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 laleler hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Şu anda Dünya'da bulunan 3000'den fazla çeşit lalenin 75 civarında yabani türü ve toplam 150 tür var.

-Lale kelimesi, türban anlamına gelen delband(tülbent)adlı bir Farsça kelimeden türemiştir. Genelde çiçeğin türban şeklinde olmasından ötürü bu adın verildiğine inanıyor.

-Lale çok yıllık bir bitkidir.Genelde 2 yıl yaşarlar.Baharda sadece 3-7 gün arasında çiçek açarlar.

-Lale,dağlık alanlarda yetiştiği için vernalizasyon denilen soğuğa uyum sağlama dönemine ihtiyaç duyar.Bu yüzden sonbaharda dikilmeli soğuğa ve kuru sıcaklara karşı dayanıklı olmalıdır.

-Birkaç santimden 60 santime kadar büyüyebilirler.Mavi renk olmasa da birçok renkte çiçek açarlar.

-Laleler genellikle tek bir kök üzerinden bir çiçek açar.Ancak tek bir kökten 4 çiçek açan türleri de vardır.

-Lale'nin anavatanı Asya'nın doğusundadır.İlk olarak bugünkü Türkiye topraklarında görülmüştür. Fakat çiçek ilk kez Hollanda'da  yetiştirilmiş. Ve gerçekten ön plana çıkmıştır.

-Lalenin Hollanda'da yetiştirilmesi Flaman botanikçisi Carolus Clusius'la başladı. 1593 yılında Leiden Üniversitesi'nin yeni botanik bahçesi direktörlüğüne getirildiğinde kendi lalelerinden bazılarını ekti. Sonuç olarak, 1594 lalenin Hollanda'da yetiştirilmeye başlanmasının resmi tarihi olarak kabul edilir.

-Carolus Clusius, yapraklarda güzel çizgilere neden olan bir viral enfeksiyon olan "kırık laleleri" tanımlayan ilk kişiydi. Clusius lalelerin birçok yeni renk varyasyonlarını üretmeye devam edecekti.Leiden'deki Clusius benzersiz lale varyasyonları ürettiği için laleler  1600'lü yıllarda Hollanda'da oldukça değer kazanmaya başladı.

-1634'ten 1637'ye kadar "Tulip Mania" olarak bilinen bir dönem başladı.Lalelerin değeri neredeyse bir gecede yükseldi, Dünya'daki en pahalı çiçek oldular,o kadar  pahalıydı ki para birimi olarak kabul edilmiştir.

-Bugün Hollanda, ticari olarak satılan lalelerin Dünya'daki başlıca üreticisidir. Halen yılda 3 milyar çiçek soğanı üretiyor. Ve  bunların çoğunlunu ihraç ediyor.

-Lale yaprakları aslında yenilebilir, 1944'deki İkinci Dünya Savaşı'ndaki Hollanda kıtlığı sırasında insanlar genellikle şeker pancarı ve laleleri yemeye başlamışlardır.

-Lale, Türkiye'nin ulusal çiçeği olarak kabul edilir.

-Laleler, zambak ailesinin bir üyesidir.

-Bazı lalelerin çizgili olması zararsız bir virüs yüzündendir.

-Lale, Parkinson Hastalıkları Vakfı'nın resmi sembolüdür. (1980 yılında simge olarak kabul edilmiştir)

-Hollanda kraliyet ailesi, Hollanda'nın Nazi işgali sırasında Prenses Juliana ve kızlarına sığınma imkanı sağladıkları için  1945 yılında Ottawa'ya 1.000.000 adet lale soğanı göndermiştir.

-Dünyanın en büyük lale bayramı Mayıs ayı boyunca Kanadalılar tarafından kutlanır; Dows Gölünden Ottawa Nehrine kadar uzanır.

-Laleler, çiçeklenme zamanına göre sınıflandırılır.

-Dünya'nın en popüler 3. çiçeğidir.

-Koparılıp,vazoya konduktan sonrada  yaklaşık 2.5 santim kadar büyüyebilirler.


KAYNAK:  http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/plants/tulips.html
http://www.spinfold.com/amazing-facts-about-tulips/
  
9972 kez okundu

Yorumlar

     29/01/2018 13:55

iyiymiş bunları bilmiyordum
Misafir -