• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
OKSİJEN HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 oksijen hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Kuru havanın yüzde 21'i oksijen, yüzde 78'i azot ve yüzde 1'i diğer gazlardan oluşur.

-Oksijen asla yanmaz. Sadece yanma tepkimelerine katılır. Oksijen yanabilseydi.Çakmak ya da kibritle atmosferdeki tüm oksijeni yakabilirdik.

-Oksijen tüm evrendeki en zengin 3. elementtir.

-Oksijen, Dünya'nın kabuğunda en bol bulunan elementtir. Yer kabuğunun yaklaşık% 47'si oksijenden oluşmaktadır. Kalan kısım kalsiyum, demir, silisyum ve alüminyum olmak üzere 4 ana elementten oluşur. Başka elementler de var. Ancak çok küçük miktarlarda bulınuyorlar. Aslında, yerkabuğunun toplam ağırlığının% 90'ı veya daha fazlası oksijen, silisyum, demir, kalsiyum ve alüminyumdan oluşur.

--361.82 derece Fahrenhayt veya -218.79 derece Celsius'ta oksijen katı hale geçebilir.

-Katı oksijen de berraktır. Ancak soluk gök mavisi rengindedir.

-İnsan vücudunun üçte ikisi oksijenden oluşur. Su vücudumuzun% 70'ini oluşturuyor.Ve su da %88.9 oksijenden oluşuyor. Bu  da oksijeni  insan vücudunda en bol bulunan element yapıyor.

-Oksijen yer yüzünde tek atomlu halde bulunmaz.Moleküler halde bulunur.Atmosferdeki oksijen O2 ile gösterilir.

-Oksijen O3 olarak da bulunur.O3 yani ozon ; O2'nin aksine zehirli bir gazdır.O3 O2'den daha reaktiftir. O2 ile O3 birbirinin allotropu olurlar.

-Oksijen, paramanyetik olarak bilinir. Bu bir mıknatısın oksijeni  çekebildiği anlamına gelir.Ancak bu çekim çok zayıftır. Oksijen manyetizmayı kalıcı olarak koruyamaz.

-Oksijen molekülleri, sarı-yeşil, yeşil, parlak kırmızı gibi renklerde görülebilir. Fakat uyarılmış halde olmaları gerekir. Gördüğümüz Aurora(Kuzey Işıkları) uyarılmış oksijen moleküllerinden kaynaklanmaktadır. Oksijen molekülleri uyarıldığında, atomlara ayrılır. Bu atomlar daha sonra foton yaymaya başlar. Ve dolayısıyla enerji kaybeder. Fotonları kaybetmeye başladıklarında ışık üretirler.

-Soğuk su sıcak suya oranla daha fazla oksijene sahiptir. Bu nedenle, kutup okyanuslarının normal okyanus ve denizlerden daha fazla oksijeni çözdüğü bilinmektedir.

-Oksijenin fazlası iyi değildir.%50 oksijenden oluşan bir ortamda nefes almak oksijen zehirlenmesi yaşamanıza neden olabilir.Oksijen zehirlenmesinin nöbetler, kas seğirmesi, öksürük, görme kaybı vb. semptomları bulunur.

-Günümüzde oksijen canlılık için çok önemlidir.Ancak oksijen atmosferde toplanmaya başladığında bu canlılık için iyi olmayacaktır.Anaerobik organizmalar(O2siz solunum yapan canlılar) ölürler.Ve bu da bütün düzenin bozulmasına yol açar.

-Oksijen bu kadar reaktif olmasının nedeni atom yapısından kaynaklanmaktadır.Oksijen atomunun toplam 8 elektronu vardır. Bu 8'in 2'si atomun çekirdeğini çevreleyen en iç kısımda bulunur. Kalan 6 en dış kabuğunda yörüngede dolaşmaya devam eder.Dış kabuk aslında 8 elektron barındırabilir. Bunun için 2 elektrona ihtiyacı olduğundan  diğer elementlerle reaksiyona girer.


KAYNAK:  http://factslegend.org/15-surprising-oxygen-facts-you-probably-didnt-know/

http://www.chemicool.com/elements/oxygen-facts.html
  
3607 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın