• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
YENGEÇLER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 yengeçler hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Dünyadaki en büyük yengeç, 13 metreye kadar çıkabilen dev Japon Örümcek Yengecidir.

-Yengeç  kabuğu, vücudunun dış kısmında bulunup gerçek iskelettir. Böceklerin ve örümceklerin de dış iskeletleri vardır.
-At nalı yengeçlerine genellikle "yaşayan fosiller" de denir.
Aslında At nalı yengeçleri  yengeç değildir. Kabuklular bile değildirler. Bunun yerine, Merostomata adında  kendi sınıfları vardır. Dinozorlardan  beri pek değişmemişlerdir. Ve en yakın yaşayan akrabaları örümceklerdir. 

-Yaklaşık 5000 çeşit yengeç vardır. Bunların 4,500'ü gerçek yengeç. Diğer 500 çeşidiyse yalancı yengeçlerdir. Münzevi  yengeçleri, kral yengeçleri, porselen yengeçleri, at nalı yengeçleri ve yengeç biti yalancı yengeçler sınıfına girer.

-Tüm yengeçlerin iki ön bacaklarında pençeleri vardır.

-Tüm yengeçlerin bir çift kıskacı ve dört çift yürüme bacağı var.

-Grapsus grapsus yengeci dünyanın en renkli yengecidir. Kırmızı, turuncu, sarı ,beyaz ,mavi gibi birçok rengi barındırır.

-Yengeçler, diğer deniz canlılarından daha büyük bir yaşama alanına sahiptirler.Ve farklı yerlerde yaşarlar. Okyanusta neredeyse her yerde bulunurlar; yüzeyin binlerce metre altındaki volkanik menfezlerinde yaşarlar. Ayrıca Antarktika'da buz altında bulunurlar. Karada yaşayan ve ağaçlara tırmanan bir yengeç türü de bulunmaktadır.

-Erkek ve dişi yengeçler karınlarına bakılarak ayırt edilebilir. Çoğu erkek yengeçte, karın dar ve üçgen biçimindeyken; dişiler daha geniş,  yuvarlak bir karına sahiptir. Ek olarak  dişi yengeçlerin pençeleri erkek yengeçlerden daha küçüktür.

-Yengeç larvaları yumurta içindeyken  okyanus tabanına yerleşmeden önce birkaç hafta yüzer.

-Bir dişi yengeç aynı anda milyonlarca yumurta bırakır. Larvalar yumurtadan  çıkana dek onları vücudunun altına taşır.

-İlk araştırmalar, yengeçlerin ağrı hissetmediklerini ortaya koysa da, yeni araştırmalar yengeçlerin sadece acı çekmek değil aynı zamanda onları hatırladığını da ortaya koyuyor. Sonuç olarak, bilim adamları kabukluların omurgalılarla aynı şekilde tedavi edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

-Yengeçler, kıskaçlarını çırparak veya pençelerini sıkarak iletişim kurarlar.

-İnsanlar tarafından tüketilmek üzere yakalanan deniz canlılarının neredeyse% 20'si deniz yengeçleridir. Her yıl yaklaşık 1.5 milyon ton yengeç tüketilmek üzere yakalanmaktadır.

-Emerita yengeçleri yırtıcılardan korunmak için 1.5 saniyede kendini kuma gömebilir.

-Dişi mole  yengeçleri yalnızca ilk yıllarında üreyebilir. Bu yengeçlerin yumurtaları turuncu renktedir.

-Bezelye yengeçleri vücut büyüklüğü sadece  1.9 santimetre olarak dünyanın  en küçük yengeç türüdür. Bu yengeçler bezelye kadar küçük olduklarından böyle denmektedir.

-Bezelye yengeçleri istiridyeler ve diğer yumuşakçalar içinde parazit olarak yaşar.Organlarını  gösteren şeffaf bir gövdeye sahiptir.
Ev sahiplerine oksijen, gıda ve güvenlik açısından tamamen bağımlıdır.

-Dişi Mavi Yengeçler, hayatları boyunca sadece bir kez çiftleşir.

-Kızıl Kral yengeçleri 1.8 metrelik  bir bacak genişliğine sahip olabilirler.Bu yengeç türü pahalıdır.Ve yakalaması hiç kolay değildir.Pişirildikten sonra rengi kırmızıya döndüğünden bu ismi almıştır.

KAYNAK:  http://www.momjunction.com/articles/facts-and-information-about-crab-for-kids_00376176/#gref
https://www.factretriever.com/crab-facts
  
12986 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın